El Museu de les Ciències celebra el centenari de Severo Ochoa amb l'exposició fotogràfica 'Severo Ochoa. Una vida dedicada a la ciència'

23/09/2005

El Museu de les Ciències Príncipe Felipe oferix a partir de hui, al carrer Major, l’exposició fotogràfica “Severo Ochoa. Una vida dedicada a la ciència”, amb motiu de la commemoració del centenari del naixement del premi Nobel espanyol que se celebra demà dissabte, 24 de setembre. La mostra reunix una col•lecció de fotografies en gran dimensió a través de les quals els visitants fan un recorregut al llarg de la vida del cèlebre investigador i en què es reflectixen diverses etapes de la seua trajectòria
El Museu de les Ciències celebra el centenari de Severo Ochoa amb l'exposició fotogràfica 'Severo Ochoa. Una vida dedicada a la ciència'

 

Amb un total de 21 imatges, “Severo Ochoa. Una vida dedicada a la ciència” permet al públic conéixer la trajectòria científica del Nobel en arreplegar, entre altres instantànies, l’estada als EUA, la contribució al desenvolupament de la ciència a Espanya amb la creació del Centre de Biologia Molecular, com també la vinculació i el suport als Premis Jaume I que atorga la Generalitat Valenciana.

El Museu de les Ciències Príncipe Felipe se suma d’esta manera a la celebració del centenari de Severo Ochoa que es commemora demà, dissabte, 24 de setembre. Enguany es complix un segle del naixement de Severo Ochoa. La recerca que va fer a l’entorn de la síntesi de l’àcid ribonucleic va facilitar el camí per a desxifrar el nostre codi genètic. Uns descobriments revolucionaris pels quals va rebre el premi Nobel en Fisiologia o Medicina l’any 1959 que el convertiren en el segon científic espanyol, després de Santiago Ramón y Cajal, a ser reconegut amb este prestigiós guardó.

Nascut a Luarca (Astúries) el 24 de setembre de 1905, Severo Ochoa va contribuir de manera decidida al desenvolupament de la ciència a Espanya i també al despertar de la bioquímica i biologia molecular al nostre país, perquè va estimular la creació de la Societat Espanyola de Bioquímica i del Centre de Biologia Molecular Severo Ochoa, que es va posar en marxa gràcies al seu suport i entusiasme.

Així mateix, va influir directament sobre els nombrosos deixebles espanyols que va acollir i que va formar al seu laboratori dels EUA, com Santiago Grisolía, Margarita Salas, Eladio Viñuela, Antonio Sillero, César Nombela i César Haro, encara que també ho va fer indirectament amb altres científics espanyols.

El llegat de Severo Ochoa
En la segona planta del Museu de les Ciències Príncipe Felipe es pot veure el llegat de Severo Ochoa. Un total de 106 medalles entre les quals destaquen, juntament amb la del Nobel, la Medalla Nacional de Ciència dels EUA i 154 diplomes. A més, el llegat es completa amb títols i objectes personals com ara regals, arxius de correspondència, quaderns científics, biblioteca, una toga de doctor honoris causa, etc.

També formen part de l’homenatge a la seua obra algunes fotografies de Severo Ochoa amb homes de ciència, deixebles i col•laboradors, juntament amb altres fotografies entre les quals destaquen les relacionades amb la concessió del Premi Nobel. Altres elements que complementen l’exposició dedicada a este geni espanyol són quadres dels científics amb què es va formar, un enregistrament de l’obra de Severo Ochoa, presentada pel seu deixeble Santiago Grisolía, i unes quantes frases sobre els descobriments principals.