El Museu de les Ciències acull l´exposició L´Estirp d´Isis

25/04/2006

El Museu de les Ciències Príncipe Felipe oferix l’exposició “L’estirp d’Isis” en què es mostra la importància del paper de les dones científiques al llarg de la història i la presència i la valuosa aportació que han tingut en quasi totes les disciplines, tal com ha destacat el secretari autonòmic d’Esdeveniments i Projectes, Luis Lobón, durant la inauguració d’esta nova exposició, situada en la primera planta del Museu.  
El Museu de les Ciències acull l´exposició L´Estirp d´Isis En ocasió d’esta nova mostra, organitzada per L’Oreal Espanya, s’ha fet també una xarrada moderada pel director del Museu de les Ciències, Manuel Toharia, acompanyat per la comissària de l’exposició, Victoria Toro, i en què han participat la professora d’investigació del CSIC, Margarita Salas, la professora d’investigació del CSIC i presidenta de l’Associació de Dones Investigadores i Tecnòlogues, Flora de Pablo i la directora de la Unitat de Dona i Ciència del Ministeri d’Educació i Ciència, Capitolina Díaz, que han analitzat el paper de les dones en la història de la ciència. Han assistit a la inauguració, a més, la directora científica de L’Oreal Espanya, Consuelo del Cañizo i el director general de la Ciutat de les Arts i les Ciències, Jorge Vela.

El secretari autonòmic d’Esdeveniments i Projectes, Luis Lobón, qui ha clausurat la taula redona, ha subratllat el suport del Govern Valencià a iniciatives com esta que reconeixen “el protagonisme de les dones, i en este cas el de les dones investigadores que han fet ciència al llarg de la història i aquelles que continuen exercint el seu quefer com a científiques”.

Luis Lobón ha indicat que “gràcies a esta exposició, els visitants del Museu de les Ciències tindran la possibilitat de conéixer la important activitat de les científiques més destacades de la història i l’aportació que han fet al progrés i benestar de tots”.

Les dones en la ciència “L’estirp d’Isis”, patrocinada per L’Oreal Espanya, és una exposició que vol donar a conéixer a l’opinió pública en general, i especialment als més joves, que les dones sempre han fet ciència. El recorregut consta de 18 mòduls que descriuen l’aportació de les dones científiques en diverses disciplines de la ciència al voltant de tres eixos expositius: “Dones amb ciència”, “Dones sense ciència” i “Ciència sense dones”. Els visitants s’endinsen en diversos temes a través de plafons com “Marcianes en el laboratori”, “Revolucionàries” o “Biocientífques espanyoles” al mateix temps que se’ls invita a plantejar-se preguntes com ara “T’atrevixes a endevinar el seu nom de fonts?” o “Quantes estreles hi ha?”. El recorregut és completat per un vídeo, inèdit a Espanya, sobre Marie Curie, i tres expositors dedicats a invents fets per dones: l’eixugaparabrisa elèctric, els antibiòtics fungicides, els bolquers d’un sol ús i el refinatge de cru per a obtenció de gasolina.

L’exposició inclou el treball d’investigadores tan prestigioses com Marie Curie i d’altres que potser no són tan conegudes com ara Sophie Germain, Marie Somerville, Sofia Kovalevskaya, Maria Gaetana Agnesi i Ada Augusta Lovelace, entre moltes, com també la tasca duta a terme a Espanya per destacades científiques com ara Margarita Salas i Carmen Ascaso.