El Museu de les Ciències acull la conferència 'Gaia, cartografiant la galàxia'

10/12/2012

De lliure accés, prèvia inscripció, l’activitat se celebra este dijous en l’Auditori Santiago Grisolía a partir de les 19:30 hores
El Museu de les Ciències acull la conferència 'Gaia, cartografiant la galàxia' El Museu de les Ciències acull demà dijous, 11 de desembre la conferència “Gaia, cartografiant la galàxia” impartida pel Dr. José Hernández, Enginyer d’Operacions i Calibratge de Gaia de l’Agència Espacial Europea. El satèl·lit Gaia de l’ESA va ser llançat a l’espai fa un any amb l’objectiu de realitzar el mapa tridimensional de la nostra galàxia.

Per a esta realitzar esta missió haurà de mesurar la posició i el moviment de mil milions d’estreles amb una precisió sense precedents. Amb eixes dades, els científics podran simular el moviment de cada una d’elles i “tornar arrere en el temps” fins als instants en què la galàxia s’estava formant.

Els resultats de Gaia tindran un gran impacte en moltes àrees de l’Astronomia. Com per exemple, el descobriment d’asteroides, de cossos transneptunians o de planetes que giren al voltant d’altres estreles, nanes marrons, supernoves, quasars.

En la seua conferència, el Dr. José Hernández explicarà quals són les tècniques que s’usen en astronomia per a mesurar les posicions i distàncies a les estreles i com han evolucionat dites tècniques al llarg de la història fins a arribar a Gaia. A més, parlarà sobre els reptes tecnològics que van haver d’escometre’s per a fer realitat una missió tan complexa, així com dels desafiaments que queden encara per resoldre.

Esta activitat forma part del cicle de divulgació 'Astronomia en la Ciutat de les Arets i les Ciències', de lliure accés, prèvia inscripció, que desenrotlla el complex dirigit al públic interessat. Són xarrades mensuals, impartides per experts en l’Auditori Santiago Grisolía, que es completen de vegades amb observacions amb telescopis des dels exteriors de la Ciutat de les Arts i les Ciències.