El Museu acull l'exposició 'Somni en risc: atrapats en el cercle de violència a Colòmbia'

24/08/2007

El Museu de les Ciències Príncipe Felipe acull des de hui l’exposició “Somni en risc: atrapats en el cercle de la violència de Colòmbia”, una exposició feta per l’organització internacional medicohumanitària, Metges sense Fronteres (MSF), que presenta a través d’un conjunt d’imatges, dibuixos infantils i testimonis audiovisuals els efectes del conflicte que viu aquell país sud-americà sobre la salut física i mental de la població civil.  
El Museu acull l'exposició 'Somni en risc: atrapats en el cercle de violència a Colòmbia' La mostra, que s’instal.larà al carrer Menor del Museu fins al 25 de setembre, ha sigut inaugurada hui pel director general del Museu de les Ciències Príncipe Felipe, Manuel Toharia, juntament amb el delegat de MSF a la Comunitat Valenciana, Vicente Moros, i el responsable de premsa de MSF per a Amèrica Llatina, Javier Sancho.

Manuel Toharia ha destacat que esta exposició “té a veure amb el somni d’aconseguir una vida millor que a Colòmbia es desvanix per causa de la violència, les guerres, la sang, etc.”, “un símbol” -ha afegit Toharia- “de com va el món de malament i que ens permet veure la realitat social de hui en dia i de la qual no som conscients”.

Per al director del Museu de les Ciències Príncipe Felipe, acollir esta iniciativa “és una manera de col•laborar a millorar la salut i a denunciar la falta dels drets humans que hi ha al planeta”.

Per la seua banda, Javier Sancho ha explicat que la mostra “permet dur fora de Colòmbia un fragment de la seua realitat a través de l’activitat de tres grans fotògrafs”, al mateix temps que “servix per a veure o conéixer el patiment dels colombians”.

Recorregut per l’exposició

“Somni en risc: atrapats en el cercle de la violència de Colòmbia” mostra fotografies de Jesús Abad Colorado (Colòmbia), Dana Lixenberg (Holanda/EUA) i Stephan Vanfleteren (Bèlgica), i el documental “Errantes”, del fotògraf i realitzador Juan Carlos Tomasi. Un recorregut visual que permet observar de prop les condicions de vida dels civils sota l’amenaça constant de la violència, la misèria del desplaçament a zones urbanes i el desafiament del retorn al no-res.

A més, l’exposició inclou testimonis escrits i dibuixos infantils que permeten anar molt més enllà de la imatge i comprendre les pors que arrabassen la calma a les víctimes del conflicte.

La mostra es completa amb una activitat el 25 de setembre, a les 18.30 hores, a la Sala Polivalent del Museu, i que consistirà en la projecció dels documentals “La voz de las piedras”, de Javier Corcuera, i el ja esmentat “Errantes”, a més d’una taula redona en què Vicente Moros, Joan Tubau, responsable de la missió a Colòmbia d’MSF Espanya, i Erika Montalvo, corresponsal a Espanya de Caracol Radio y del diari El Espectador, tractaran les conseqüències humanitàries del conflicte colombià, les dificultats de donar assistència mèdica a les víctimes i el paper dels mitjans de comunicació en la crisi.