L'edifici circular 'Mediterrani' de l'Oceanogràfic acull fins a 7.400 exemplars

11/04/2014

Compta amb nou aquaris, entre ells, La Rompent que permet 'introduir-se' en el cor d'una onada
L'edifici circular 'Mediterrani' de l'Oceanogràfic acull fins a 7.400 exemplars

El públic pot accedir a este espai directament des de l'edifici d'accés a través d'un passatge on recau una cascada.

La instal·lació circular, que rendix homenatge al mar Mediterrani, mostra una part de la riquesa biològica per mitjà de l'exhibició de nou aquaris: Praderies de Posidonia, Port, La Trencant, Piscina de contacte, Mesolitoral, Infralitoral, Coral·lígen, Cefalòpodes (sépies i polps) i Invertebrats.

Sabies que...


- La Posidonia oceànica és una planta amb fulles, arrels, flors, fruits i llavors.

- L'espectacle de les verdes praderies submarines, la Posidonida oceànica, és exclusiva del mediterrani.

- Al començament de la primavera és freqüent trobar en les nostres platges restes de rizomes i fulles mortes de Posidonia Algunes d'estes restes per l'acció del vent, les onades i l'arena formen les anomenades pilotes de mar.

- La contaminació, les arts de pesca indegudes i les construccions humanes amenacen ara d'extingir esta espècie, cada vegada més escassa.

- En l'aquari 'Praderies de Posidonia' trobem peixos com a salpes, fadrins, tords i invertebrats com cogombres de mar, eriçons i estreles, entre altres.

- Entre les plantes, el públic pot observar els curiosos peixos pipa.

- La Rompent. El disseny singular d'este aquari permet endinsar-se en el cor mateix de l'onatge. A través d'un túnel, el públic accedix dins del propi aquari protegit per una campana acrílica des d'on pot comprovar i sentir com una onada trenca contra un penya-segat rocós produint un efecte turbulent.

- En l'espai 'Port' hi ha un polp 'camuflat'. Sabies que... estan considerats com els animals invertebrats més intel·ligents. En general, tots els cefalòpodes tenen un sistema nerviós molt complex per a ser invertebrats.

- Un dels aquaris de Mediterrani representa una zona rocosa on es poden observar dos ambients: una zona il·luminada i una cova en penombra. En estos llocs es distribuïxen diferents tipus d'invertebrats atenent a les seues necessitats llum: anemone incrustant grisa, la gorgònia sarment, corall vermell, anemona joia, coral botó d’or i el corall groc.

- Per davall dels 20 metres de profunditat, on la temperatura és freda i la llum blavosa, es desenvolupa un paisatge exclusiu del Mediterrani: el coral·ligen. Grans depredadors com el mer patrullen este jardí format per algues calcàries i animals d'esquelet dur.

- A l'eixida de 'Mediterrani' en direcció cap a 'Aiguamolls', junt amb el llac central i una xicoteta platja creix una planta molt mediterrània i de gran importància històrica: el papir