EL DR. RAMÓN BONFIL IMPARTIX LA CONFERÈNCIA 'EXPLOTACIÓ I CONSERVACIÓ DE TAURONS'

24/11/2009

Hui dimarts 24 de novembre
EL DR. RAMÓN BONFIL IMPARTIX LA CONFERÈNCIA 'EXPLOTACIÓ I CONSERVACIÓ DE TAURONS'

Els taurons són peixos que tradicionalment han sigut considerats de baix interés per al consum humà. No obstant això les estadístiques dels últims anys demostren que hi ha una pesca considerable d'estos recursos en quasi totes les parts del món, tal com exposarà hui en l'Oceanogràfic el Dr. Ramón Bonfil, investigador de l'UBC Fisheries Centre de Mèxic A més, presentarà un estudi sobre el comportament migratori del gran tauró blanc i les distàncies transoceàniques que recorren estos animals, registrades via satèl•lit.

Els taurons tenen característiques biològiques que els fan molt fràgils a l'explotació: creixen lentament, es reproduïxen també lentament i com a resultat tenen una productivitat baixa. En altres paraules, les seues poblacions decreixen molt ràpidament davant de l'explotació i tarden molt a recuperar-se d'un col•lapse.

L'incentiu de l'alt preu i demanda de l'aleta de tauró en mercats asiàtics explica en part l'augment en les captures a nivell global. No obstant això, existix també el problema de les captures accidentals que moltes vegades no entren en les estadístiques oficials.

A més, durant la conferència, Bonfil presentarà una investigació ecològica dirigida a obtindre informació per a recolzar les mesures de maneig i conservació. Es tracta d'un estudi sobre delimitació d'hàbitat i establiment de comportament migratori per al gran tauró blanc, Carcharodon carcharias, realitzat per mitjà de l'ús de satèl•lits.

La sisena edició del cicle de conferències ‘Els Dimarts de l'Oceanogràfic', presenta un programa en què s'abordarà la biologia, conservació o gestió de poblacions de taurons, un dels grups zoològics que han vist la seua diversitat i població més minvades i que majors implicacions tenen sobre el correcte equilibri dels ecosistemes.

Així mateix, paral•lelament a esta sisena edició, s'ha organitzat una exposició, en col•laboració amb Protect the Sharks, amb l'objectiu d'alertar del perill d'extermini a què s'exposen més de 100 milions de taurons a l'any. La mostra, ubicada en l'Edifici d'Accés, de l'Oceanogràfic, està composta per material fotogràfic únic, amb imatges preses per alguns dels fotògrafs submarins més importants del món.