La tercera edició del cicle de conferències Els Dimarts de L'Oceanogràfic es dedica als mars polars

27/11/2006

La Ciutat de les Arts i les Ciències comença demà la tercera edició d’Els Dimarts de L’Oceanogràfic amb la conferència “El continent antàrtic i l’oceà que el rodeja; últims espais verges del planeta”, que serà impartida pel director de l’Institut Polar Francés, Gérard Jugie. Coincidint amb l’Any Polar Internacional, esta nova edició del cicle de conferències és dedicada monogràficament als mars polars i el seu entorn.
La tercera edició del cicle de conferències Els Dimarts de L'Oceanogràfic es dedica als mars polars

 

Experts internacionals tractaran diversos temes relacionats amb el medi marí polar: la biologia i el comportament dels mamífers en entorns tan hostils, l’impacte del canvi climàtic sobre l’Antàrtida, com també aspectes relatius a les principals línies de treball que, realitzades tant en el medi marí com en l’entorn més immediat, ajuden a comprendre el funcionament del planeta a escala global i els perills imminents que l’amenacen.

Així mateix, les conferències es completen amb un ampli programa d’activitats paral•leles entre les quals destaquen les exposicions dedicades als corals, el plàncton o la relació del mar i les matemàtiques, com també la projecció de la pel•lícula d’animació De profundis, en què la banda sonora és interpretada en directe per l’orquestra Filharmònica de la Universitat de València, o documentals com La marxa de l’emperador.

Després de la primera conferència, que es farà demà dimarts, 28 de novembre, la pròxima serà el 12 de desembre amb les conferències “Investigació polar espanyola. Contribució espanyola a l’Any Polar Internacional” a càrrec de Margarita Yela, gestora del Subprograma Nacional d’Investigació Polar i Presidenta del Comité, i “L’Any Polar Internacional: història, significat i objectius”, a càrrec de Jerónimo López, president del Comité Nacional del Scientific Committee on Antartic Research i membre del Join Committee de l’Any Polar Internacional.

La interacció oceà-atmosfera en els oceans polars, impartida per Carles Duarte, del CSIC / Institut Mediterrani d’Estudis Avançats, i el retrocés del gel a l’Antàrtida i l’Àrtic, a càrrec de Francisco Navarro, de la Universitat Politècnica de Madrid, centraran la conferència prevista per al 19 de desembre. Mike Fedak, del Sea Mammal Research Unit de la Universitat de St Andrews, tractarà el 16 de gener la qüestió de l’exploració en els mars polars. L’evolució de la vida en els oceans serà el principal tema de la conferència prevista el 18 de gener a càrrec de Lynn Margullis, doctora en genètica per la Universitat de Califòrnia, catedràtica de Biologia per la Universitat de Boston i en l’actualitat professora del Departament de Geociència de la Universitat de Massachussets.

El cicle continuarà el 20 de febrer amb la conferència sobre les comunitats biològiques de les plataformes marines de l’alta Antàrtida que impartirà el conferenciant Josep Maria Gili, del Centre Mediterrani d’Investigacions Marines i Ambientals / CSIC, i la conferència “La destrucció d’ozó en zones polars”, a càrrec de Margarita Yela, de l’Institut Nacional de Tècnica Aeroespacial. El 13 de març, Andrew Clark, del British Antartic Survey de Cambridge, parlarà sobre l’impacte del canvi climàtic a l’Antàrtida.

Les comunitats vegetals de l’Antàrtida i els ecosistemes aquàtics no marins de l’Antàrtida són els temes que es plantejaran en les conferències del 3 d’abril, a càrrec de Leopoldo García Sancho, de la Universitat Complutense de Madrid, i Antonio Quesada, de la Universitat Autònoma de Madrid, respectivament. El 24 d’abril, Jerónimo López, de la Universitat Autònoma de Madrid, i Miquel Canals, de la Universitat de Barcelona, parlaran sobre l’evolució geològica i els processos actius a l’Antàrtida i les empremtes de les glaciacions sobre el llit marí.

La pròxima cita serà el 15 de maig amb les conferències “Registre sedimentari de l’evolució glacial de l’Antàrtida i relació amb l’evolució climàtica i els canvis del nivell del mar”, a càrrec de Carlota Escutia, de l’Institut Andalús de Ciències de la Terra, i “Vulcanisme i sismicitat a l’illa Decepció”, a càrrec de Jesús Ibáñez, de l’Institut Andalús de Geofísica. L’última de les conferències d’esta edició reunirà el 12 de juny Andrés Barbosa, del CSIC / Estació Experimental de Zones Àrides, i Carles Pedrós-Alió, del Centre Mediterrani d’Investigacions Marines i Ambientals / CSIC, que tractaran sobre el canvi climàtic a l’Antàrtida i els efectes sobre els pingüins i la vida microbiana en els congeladors de la Terra, respectivament. Totes les conferències es faran a l’Auditori Mar Roig de L’Oceanogràfic de 18.00 a 20.00 hores.