L'aviari d'Aiguamolls de l'Oceanogràfic compta amb tres exemplars de trompeters

09/05/2014

Estes aus, de plomatge blau fosc, es caracteritzen per emetre un so molt fort i greu per a comunicar-se
L'aviari d'Aiguamolls de l'Oceanogràfic compta amb tres exemplars de trompeters

L’aviari ‘d’Aiguamolls’ de l’Oceanogràfic compta amb una nova espècie: tres exemplars de trompeters aligrís (Psophia crepitans) cedits pel Museu de Ciències CosmoCaixa Barcelona. Es tracta de tres mascles adults, d’un any d’edat i aproximadament 50cm d'alçària.

Esta espècie, originària de l’Amazònia (Colòmbia, Veneçuela, Brasil i nord-est de Perú), es caracteritza pel so molt fort, greu i ressonant, que s’escolta a distància, de les crides que fan per a comunicar-se entre ells. Són animals molt curiosos, omnívors i la seua alimentació consistix principalment en fruita i verdura (punxada en les branques perquè l’hagen de buscar), cucs, diferents pinsos i peix.

Altres curiositats sobre els trompeters és que la femella posa en buits dels arbres fins a 3 a 4 ous blancs, que són covats per diferents membres del grup d’ambdós sexes. Per la seua capacitat per a emetre sons greus són domesticats com a guardians i se’ls atribuïx capacitat per a espantar o matar les serps. S’adapten bé a la domesticitat i conviuen amb altres aus de corral; també són utilitzats com a aus ornamentals.

‘Aiguamolls’

En esta exposició es pot observar l’oposició entre dos dels aiguamolls litorals més característics del planeta: el manglar americà i la marjal mediterrània. Ambdós faunes i flores aquàtiques s’integren i harmonitzen per la presència d’aus en l’espai aeri comú delimitat per la gran cúpula de 26 metres d’alçària.


Encara que a primera vista són ecosistemes molt distints, la seua base ecològica és la mateixa, ja que els dos són zones humides pròximes a la costa on, al trobar-se l’aigua dolça amb la salada, es creen ambients únics en flora i fauna.

La cúpula i la densa vegetació permet l’existència d’hostalers, la construcció de nius i l’adopció de refugis per part dels organismes presents. El públic observa animals com la tortuga leprosa, la garseta comuna, el sivert, l’espàtula rosada i la ibis escarlata.