L'astrofísico Stuart Clark inicia hui dijous el cicle d'astronomia amb la xarrada 'L'univers desconegut' en el Museu de les Ciències

02/10/2014

El cicle, de lliure accés i que inclou observacions amb telescopis, permet el contacte directe entre públic i experts
L'astrofísico Stuart Clark inicia hui dijous el cicle d'astronomia amb la xarrada 'L'univers desconegut' en el Museu de les Ciències El naixement de l’Univers i els misteris del Big Bang, com interpretaven el cosmos en l’Antiguitat, la missió Gaia de l’Agència Espacial Europea, les estranyes atmosferes dels planetes extrasolars que es descobrixen cada dia o els perduts ‘germans’ del Sol són alguns dels interessants temes que reconeguts investigadors explicaran en el programa ‘Astronomia en la Ciutat de les Arts i les Ciències’.

Es tracta del cicle de conferències i posteriors observacions amb telescopis que la Ciutat de les Arts i les Ciències organitza tots els anys, de lliure accés, prèvia inscripció i que es dirigix a tots els públics. Un programa que recorre alguns dels temes candents de l’astronomia moderna de forma atractiva i accessible.

Per què no poden demostrar plenament la teoria del Big Bang? Quines peces falten en este trencaclosques i quan podríem descobrir-les? Stuart Clark, astrofísico i periodista, explicarà els grans descobriments i els misteris per resoldre sobre el naixement de l’Univers hui dijous  2 d’octubre durant la conferència ‘L’Univers desconegut’, xarrada amb què s’inicia el cicle dedicat a l’astronomia. La xarrada tindrà lloc a partir de la 19.30 en l’Auditori Santiago Grisolía del Museu de les Ciències i a continuació, sobre les 21 hores, es realitzarà una observació amb telescopis de la Lluna, des de les terrasses de l’Umbracle.

El cicle continua el dijous 6 de novembre amb la conferència ‘Quan els déus habitaven les estreles’ impartida per Juan José Vaig seguir, professor titular d’Història Antiga de la Universitat de València. L’11 de desembre se celebrarà la xarrada ‘Reconstruint la galàxia-missió Gaia’ amb José Hernández, enginyer d’Operacions i Calibratge de Gaia (EIXA), que explicarà les tècniques que s’usen en astronomia per a mesurar les posicions i distàncies a les estreles, així com el repte que suposa la missió del satèl·lit Gaia l’objectiu de la qual és realitzar el mapa tridimensional de la Via Làctia.

Plantes en l’Espai: les llavors germinen però…’ és el títol de la conferència que tindrà lloc el 15 de gener de 2015, de la mà de Francisco Javier Díaz, del Centre d’Investigacions Biològiques (CSIC), qui comptarà com els experiments de l’Estació Espacial Internacional han demostrat que les plantes ‘senten’ la gravetat i que en condicions de microgravetat es produïxen alteracions en el seu creixement.

La varietat d’atmosferes que rodegen als planetes veïns i les estranyes atmosferes de planetes més enllà del nostre Sistema Solar és l’interessant tema del mes de març amb Agustín Sánchez-Lavega, catedràtic de Física de la Universitat del País Basc (UPV/EHU), un dels majors experts internacionals en esta disciplina. Després de la conferència es realitzarà una observació de Júpiter

El cicle finalitzarà a l’abril amb la conferència ‘Els germans del Sol’ impartida per Juan Fabregat, catedràtic de Astronomia i astrofísica, Observatori de la Universitat de València. Fabregat explicarà als assistents on va nàixer el Sol i com la mort violenta d’un dels seus germans va afectar la seua vida posterior, entre altres aspectes entorn de l’origen de l’estrela.