L'ASTROFÍSIC JOHN BARROW INICIA HUI EL CICLE D'ASTRONOMIA DE LA CIUTAT DE LES ARTS I LES CIÈNCIES EL PRÒXIM 14 DE GENER

14/01/2016

Les conferències són gratuïtes i permeten el contacte directe amb experts i científics
L'ASTROFÍSIC JOHN BARROW INICIA HUI EL CICLE D'ASTRONOMIA DE LA CIUTAT DE LES ARTS I LES CIÈNCIES EL PRÒXIM 14 DE GENER

L’astronomia a l’antiga Xina, els planetes nans, la presència de camps magnètics en els diferents escenaris astronòmics, els telescopis Cherenkov, l’evolució de l’Univers o els rastres de vida a Mart són alguns dels temes que investigadors de primer nivell explicaran en el programa “Astronomia en la Ciutat de les Arts i les Ciències” que comença hui dijous 14 de gener amb la charrada 'Univers en expansió' a càrrec del prestigiós divulgador John Barrow.

Es tracta del cicle de conferències, de lliure accés prèvia inscripció, que la Ciutat de les Arts i les Ciències organitza tots els anys i que de nou ha comptat amb la col·laboració de l’Associació Valenciana d’Astronomia (AVA), el British Council i l’Agència Espacial Europea (ESA). Un programa que recorre alguns dels temes més apassionants i d’actualitat de l’astronomia moderna de forma atractiva i accessible.

El prestigiós divulgador John D.Barrow porta trenta anys facilitant respostes, hipòtesi i brillants formulacions teòriques a interrogants fonamentals dins del camp de la cosmologia. Hui dijous oferirà en el Museu de les Ciències la conferència “Univers en expansió” on tractarà sobre la possibilitat de l’existència d’altres universos amb altres regles, realitats i versions semblants de nosaltres.

El cicle continua el 18 de febrer amb la xarrada a càrrec de Rubén García-Benito de l’Institut d’Astrofísica d’Andalusia que proposa un viatge a l’antiga Xina per a conéixer els secrets de la seua astronomia mil·lenària i les seues companyes les matemàtiques i la música. En esta ocasió l’activitat es completarà amb l’actuació d’Abigaíl Horro que interpretarà en directe música xinesa.

Els planetes nans seran els protagonistes en la intervenció de Francisco Anguita de l’Institut d’Astrofísica d’Andalusia el 10 de març qui tractarà sobre els descobriments que distintes missions espacials han dut a terme per a estudiar Ceres, l’asteroide Vesta o Plutó, descobriments que ens oferixen una mirada distinta sobre els orígens del Sol i la seua cort planetària.

José Carlos Guirado, director de l’Observatori Astronòmic de la Universitat de València realitzarà un repàs el 14 d’abril a la presència i importància dels camps magnètics en els diversos escenaris astronòmics. La següent sessió el 4 de maig serà la dedicada als telescopis Cherenkov. Manel Martínez, coordinador de CTA-España parlarà sobre estos instruments que permeten estudiar els fenòmens més extrems i violents que existixen en el cosmos.

“L’Univers en una tassa de café” és el títol de la conferència del divulgador Jordi Pereira el 6 d’octubre que oferirà al públic distints itineraris per a tots els gustos astronòmics des de la cosmologia a l’astrobiología passant per l’astrofísica o l’arqueastronomia. Carlos Hernández Monteagudo del Centre d’Estudis de Física del Cosmos d’Aragó amb la seua conferència “Lanikea, el nostre lloc en l’Univers” i Jorge Vago de l’ESA amb “Buscant rastres de vida a Mart” tancaran el cicle d’astronomia el 10 de novembre i l’1 de desembre, respectivament.