La neurociència i la matèria fosca protagonitzen este mes les conferències de la Ciutat de les Arts i les Ciències

07/10/2019

-El 24 d’octubre  la investigadora Guillermina López Bendito impartirà la conferència "Connectant i reconnectant el cervell amb els sentits" en el Museu de les Ciències  - El dimarts 29 d’octubre se celebra una conferència i projecció especial en l’Hemisfèric pel 'Dia de la matèria fosca' 
La neurociència i la matèria fosca protagonitzen este mes les conferències de la Ciutat de les Arts i les Ciències

Com arriba al cervell de manera tan precisa la informació des dels sentits i què sabem de la matèria fosca són dos temes apassionants de la neurociència i l’astronomia  que seran protagonistes este mes de les conferències gratuïtes de la Ciutat de rls Arts i les Ciències , de lliure accés, prèvia inscripció. 

La investigadora Guilermina López-Bendito de l’Institut de Neurociències. Universitat Miguel Hernández, UMH-CSIC, participa el dijous 24 d’octubre en el cicle 'Una Comunitat amb ciència amb la conferència "Connectant i reconnectant el cervell amb els sentits'. 

L’objectiu general de l’Institut de Neurociències de la Universitat Miguel Hernández és el de comprendre els mecanismes cel·lulars i moleculars implicats en la guia axonal dels principals tractes axonales del cervell de mamífers. En particular, el seu interés se centra a estudiar com es forma un dels sistemes de connexions més complexos del cervell que és el sistema talamocortical. 

En esta conferència, s’explicarà el motiu pel qual, a través d’este sistema, la informació sensorial del que ens rodeja (visual, tàctil, auditiva) és transmesa a la corfa cerebral de manera precisa, produint-se l’adquisició de la percepció dels estímuls que ens rodegen. També es tractarà dels processos plàstics que ocorren en el cervell quan perdem un sentit. Finalment, el desenvolupament anormal del sistema talamocortical podria estar implicat en algunes malalties neurològiques, com l’autisme o l’epilèpsia.

La conferència serà el dijous 24 d’octubre en l’Auditori Santiago Grisolía del Museu de les Ciències, a partir de les 19 hores. L’accés és gratuït, prèvia inscripció.

Dia de la matèria fosca

La Ciutat de les Arts i les Ciències en col·laboració amb l’Institut de Física Corpuscular, CSIC Universitat de València celebra per tercer any consecutiu el 'Dark matter day'. L’acció es realitzarà el dia 29 d’octubre en l’Hemisfèric i començarà a les 19.00 h amb la xarrada d’Olga Mena, membre de l’IFIC (Institut de Física Corpuscular, CSIC-Universitat de València) que repassarà què sabem de la matèria fosca i com molts experiments en tot el món tracten d’identificar esta esquiva substància i fer llum sobre la seua naturalesa. Després de la xarrada es procedirà a la projecció del documental "Els fantasmes de l’univers: la busca de matèria fosca". 

El dia 31 d’octubre s’organitza internacionalment el "Dia de la Matèria Fosca". És una iniciativa impulsada pel CERN, Fermilab i altres laboratoris de física de partícules perquè es divulgue la física de la matèria fosca.