El Museu de les Ciències inicia el cicle d'astronomia amb una conferència sobre Júpiter i les seues misterioses llunes

27/01/2020

- Emma Bunce. astrofísica i professora de física espacial en la Universitat de Leicester, impartirà la xarrada este dimarts 28 de gener - Astronomia, últims avanços en medicina, nous materials i canvi climàtic, entre els temes dels cicles de conferències que organitza el Museu en 2020 
El Museu de les Ciències inicia el cicle d'astronomia amb una conferència sobre Júpiter i les seues misterioses llunes

El Museu de lEs Ciències inicia demà dimarts 28 de gener el cicle de conferències sobre astronomia amb la xarrada 'Oceans, ices and fire: the mysterious moons of Júpiter' que impartirà, en anglés i amb traducció simultània, l’astrofísica Emma Bunce. La cita serà a partir de les 19:30 hores en l’Auditori Santiago Grisolía i l’accés és lliure fins a completar aforament.

Emma Bunce és professora de física espacial en la Universitat de Leicester. En la seua xarrada presentarà les propietats bàsiques de les llunes de Júpiter i descriurà el Júpiter ICy Moons Explorer (JUICE), la futura missió de l’Agència Espacial Europea (ESA), que es llançarà en 2022 i arribarà al planeta en 2030. Serà la primera nau espacial que orbitarà la lluna gelada Ganímedes i visitarà les llunes Europa i Calisto.

Amb esta conferència s’inicien els cicles que organitza tots els anys el Museu de les Ciències:  'Astronomia', 'Actualitat' i 'Una Comunitat amb ciència', xarrades de divulgació científica sobre investigació espacial, temes d’actualitat científica i  estudis realitzats en la Comunitat Valenciana.

El cicle d’astronomia continuarà el dimecres 5 de febrer amb la xarrada 'Galàxies, estreles, supernoves i la formació d’elements químics' impartida per Mercedes Mollá, del Centre d’Investigacions Energètiques Mediambientals i Tecnològiques (CIEMAT). A continuació es realitzarà una observació amb telescopis de la Lluna en fase pròxima al quart creixent guiada per l’Associació Valenciana d’Astronomia (AVA). També s’han programat conferències el 2 d’abril ("Quan moria el Sol i plovia les estreles. Utilitat de les observacions astronòmiques medievals per a l’astronomia actual'), el 7 de maig ('La història geològica de Venus. Una finestra al passat de la Terra i un laboratori per a l’estudi dels planetes terrestres') i 'Hi ha vida a Mart? Lliçons apreses en anàlegs terrestres' programada per al 24 de novembre.

Cicle 'Actualitat' 

El cicle 'Actualitat' començarà enguany el dijous 20 de febrer amb la conferència ' El benefici de les vacunes per a les nostres societats: realment les apreciem?' impartida per Beate Kampmann, professora de malalties infeccioses pediàtriques i directora del Centre de Vacunes de la London School of Hygiene and Tropical Medicine.

La següent xarrada serà el dijous 5 de març amb Isabel Fariñas, del departament de Biologia Cel·lular, Biologia Funcional i Antropologia Física, i ERI BIOTECMED, de la Universitat de València. La conferència que impartirà serà “És possible reparar el cervell humà?” en la que contextualitzarà la  realitat actual de la medicina regenerativa aplicada al cervell i les seues possibilitats futures. S’han programat altres tres activitats en este cicle fins a final d’any. 

'Una Comunitat amb ciència' 

El cicle dedicat a la investigació que es realitza en les universitats i centres tecnològics de la Comunitat Valenciana presenta el dijous 12 de març la conferència 'Materials biodegradables actius per a l’envasament d’aliments' a càrrec de la doctora en Química i catedràtica de Tecnologia d’Aliments de la Universitat Politècnica de València (UPV), Amparo Chiralt. 

La pregunta i les seues possibles respostes a 'Com viure per a envellir millor?' serà el tema que abordarà José Vinya, catedràtic de Fisiologia de la Universitat de València i col·laborador del Centre d’Investigació Príncep Felipe (CIPF)  el dijous 23 d’abril. El cicle inclou també les conferències 'Simbiosi amb insectes: aprenent a conviure' (15 d’octubre) i 'Cèl·lules mare i envelliment' (10 de desembre).