Les conferències del Museu aborden en novembre la intel.ligència artificial i la ESA

28/10/2019

Les  conferències de divulgació són de lliure accés prèvia inscripció
Les conferències del Museu aborden en novembre la intel.ligència artificial i la ESA

El Museu de les Ciències organitza al llarg de l’any cicles de divulgació científica per a promoure el contacte entre els científics i la societat. El cicle 'Una Comunitat amb ciència'  sobre els projectes d’investigació que es desenvolupen en la Comunitat Valenciana i el cicle 'Astronomia' presenten este mes de novembre dos interessants temes al voltant de la intel·ligència artificial i l’Agència Espacial Europea. 

- Dijous, 14 de novembre Conferència "El fi dels problemes impossibles" impartida per Rubén Ruiz García. Doctor en Enginyeria Informàtica. Universitat Politècnica de València (UPV). Cicle  "Una Comunitat amb ciència". Dijous, 14 de novembre de 2019. 19:30 h. Auditori Santiago Grisolía. Museu de les Ciències. De lliure accés, prèvia inscripció. 

Hui por hui es parla molt de la intel·ligència artificial –que disfruta d’una renovada joventut– l’aprenentatge automàtic o machine learning, la Ciència de Dades (o Data Science), Big Data i altres. El que no és tan conegut és que la majoria d’estes àrees utilitzen en menor o major mesura tècniques d’optimització que tenen els seus orígens en una disciplina científica que sempre ha estat en un segon pla: la investigació operativa.

La investigació operativa estudia l’aplicació de mètodes avançats per a la presa de decisions. Està a cavall entre les matemàtiques, l’estadística, la informàtica, l’economia i l’enginyeria i és molt possible que esta dispersió siga el motiu pel qual no és una ciència coneguda pel públic en general. Amb la investigació operativa podem resoldre problemes d’una complexitat increïble, en temps curts, obtenint solucions d’una qualitat molt superior a la que són capaços els majors experts humans. El desenvolupament en les últimes dècades ha permés increments en la productivitat, reduccions de costos i un millor aprofitament dels recursos disponibles. Les millores observades en el camp de la investigació operativa permeten, hui i amb la tecnologia actual, resoldre problemes que fa poques dècades semblaven impossibles.

En esta xarrada, d’estil divulgatiu, s’exposen les aplicacions més pròximes i impactants de la investigació operativa i de com empreses i institucions del nostre entorn estan aconseguint optimitzar els seus processos productius, logístics i de servei emprant menys recursos i usant d’una forma molt més intel·ligent els recursos disponibles. Més, millor, més ràpid i amb menys.

- Dijous, 21 de novembre. Conferència "Els nostres ulls a Mart i a l'Univers: la ciència de l'ESA disponible per al públic' per Dr. Michel Breitfellner. Coordinador projecte d’Educació CESAR de l’ESA. Enginyer d’operacions científiques Mars Express. Centre Europeu d’Astronomia Espacial. 19:30 hores. Auditori Santiago Grisolía del Museu de les Ciències.  De lliure accés, prèvia inscripció.

L’Agència Espacial Europea (ESA) té a Madrid el seu Centre Europeu d’Astronomia Espacial (ESAC) des d’on es realitzen les operacions científiques de les missions del sistema solar i observatoris espacials de l’agència i on es guarden les dades científics per a la comunitat internacional, també disponibles a tot el públic en general. A més de les moltes activitats científiques i tècniques de l’ESA hi ha diversos projectes de comunicació i educació en col·laboració amb universitats i institucions educatives de tot el país per a promoure l’estudi de l’astronomia i l’exploració espacial usant dades científics posats a disposició del públic. Entre estos projectes destaca el projecte educatiu CESAR, acrònim en anglés de Cooperació a través de l’Educació en Ciència i Astronomia Espacial, dedicat a l’educació en astronomia i ciència i íntegrament coordinat des del centre d’ESAC. Part d’este projecte és la utilització de la càmera VMC que, a més d’observar Mart diàriament i estudiar els núvols de gas i pols en l’atmosfera del planeta roig, permet a estudiants de tota Europa entendre els planetes i treballar amb dades espacials. En la nostra exposició mostrarem un cas científic de l’ús de la càmera VMC que ha sigut especialment concebut per al seu ús en la comunitat educativa.