Científics internacionals experts en belugues es reunixen per primera vegada a l´Oceanogràfic

02/03/2007

L’Oceanogràfic de la Ciutat de les Arts i les Ciències ha organitzat, del 9 a l’11 de març, el Primer Taller Internacional de Recerca sobre Belugues (1st International Workshop on Beluga Whale Research) on es reuniran per primera vegada científics d’arreu del món especialitzats en l’estudi de belugues i en què participaran representants de tots els països àrtics (EUA, Canadà, Rússia, Noruega, Dinamarca i Islàndia). Així mateix, s’hi tractaran aspectes relacionats amb les belugues que viuen en aquaris, en especial al Japó, al Canadà i als EUA. També assistiran a la reunió representants de comunitats natives d’esquimals de les regions àrtiques d’Alaska i del Canadà. 
Científics internacionals experts en belugues es reunixen per primera vegada a l´Oceanogràfic En la presentació han participat el director general de la Ciutat de les Arts i les Ciències, Jorge Vela, el coordinador d’Investigació de l’Oceanogràfic, Manuel Castellote, el representant i assistent del programa científic de la Marine Mammal Comission (MMC), el departament del Govern nord-americà que gestiona la conservació de mamífers marins de totes les aigües d’aquell país, Mike Simpkins, i la directora de l’Amherst Lodge Consultoria, del Canadà, Ree Brennin, que participa en el projecte PATOB.

Jorge Vela ha destacat que per a la Ciutat de les Arts i les Ciències “és un orgull ser la seu d’una reunió que se celebra per primera vegada en la història i en què es tractaran temes de tanta transcendència, tant per a la protecció i conservació de les belugues com per al medi ambient en general”. Així mateix, ha dit que l’elecció de l’Oceanogràfic “no sols per ser ja un referent en la recerca de les belugues, sinó també per la qualitat de les instal•lacions, confirma que els objectius principals es van complint: ser més que un centre d’oci, ser també un lloc on es fomente la consciència per la conservació mediambiental a través d’activitats de divulgació i de recerca”.

Per la seua banda, Manuel Castellote ha ressaltat que la reunió també “marca una fita perquè és la primera vegada en què intercanviaran experiències grups d’especialistes que treballen amb la mateixa espècie en dos àmbits molt diferents, en el mar i en aquaris”. A més, Castellote ha explicat que l’aspecte cultural en la preservació de les belugues “també tindrà una importància especial amb la presència de natius d’Alaska i del Canadà perquè tenen un coneixement profund de les belugues i poden ajudar a determinar quines són les activitats que cal regular amb vista de processos de conservació”.

Les belugues són una espècie molt important per a la supervivència de moltes comunitats de natius de l’Àrtic i són un excel•lent indicador dels canvis climàtics a causa de la dependència que tenen del cicle de formació i recessió del gel. En este sentit, les reunions que es faran a l’Oceanogràfic complixen un doble objectiu: la protecció i conservació de les belugues i saber quins són els efectes del canvi climàtic sobre esta espècie i, per extensió, sobre l’ecosistema àrtic. Així mateix, la beluga és una espècie ideal per a l’educació sobre el canvi climàtic, sobre la fragilitat dels ecosistemes marins i per a fomentar la comprensió i col•laboració entre diverses cultures per a la conservació de l’Àrtic.

La reunió dels dies 9, 10 i 11 de març tractarà els temes principals per a la supervivència d’esta espècie al planeta: la gestió de poblacions, la conservació i l’ecologia de l’espècie, que actualment s’enfronta al problema del calfament global. A més, es vol fer una posada al dia sobre la recerca en belugues, tant en el seu medi com en captivitat per a elaborar una agenda global de recomanacions que inclourà totes les línies de treball que els centres de recerca dels països implicats haurien de desplegar durant els pròxims anys. També es revisarà l’activitat d’educació que es du a terme en aquaris a fi de potenciar la conscienciació sobre els problemes mediambientals que afecten esta espècie.

Reunions paral•leles

Este Taller serà precedit per dos reunions de científics de diversos països que aprofitaran la cita a l’Oceanogràfic per a projectes paral•lels relacionats amb belugues. La Marine Mammal Comission (MMC) nord-americana farà del 4 al 6 de març una reunió dedicada a la gestió del control de les poblacions de beluga i foca anellada a l’Àrtic en què s’analitzarà la necessitat d’adaptar la gestió i el seguiment d’estes espècies a causa del canvi climàtic global.

Mike Simpkins ha assenyalat que s’han escollit estes dos espècies “per la distribució circumpolar que tenen, per l’àmplia quantitat d’informació, tant actual com històrica, relativa a la situació que ocupen en algunes regions, i també per l’enorme importància que tenen per a les comunitats locals”.

Al seu torn, el 7 i 8 de març s’enllestiran els detalls per a mamprendre un treball de camp amb belugues en llibertat, un projecte internacional fomentat per l’Any Polar Internacional que té com a finalitat avaluar l’impacte del calfament global sobre l’ecologia de les belugues. El projecte PATOB (Pan Artic Tracking of Beluga Whales Project) proporcionarà informació sobre la capacitat d’adaptació als canvis climàtics de les belugues i els resultats obtinguts, seran de gran importància per a la gestió local de les poblacions de belugues, com també per a fomentar la col•laboració entre caçadors locals i científics.

Ree Brennin ha explicat que “es prepararan 100 belugues per any durant un període de tres anys; se’ls instal•laran transmissors de senyals per satèl•lit en miniatura que informaran sobre el comportament i el lloc on es troben. Tot plegat proporcionarà dades sobre la situació de la capa de gel”. En este sentit, Brennin ha assegurat que la col•laboració dels natius és fonamental a causa de l’experiència en el maneig d’estos animals.

El 10 de març, dissabte, es presentarà un resum de les conclusions de les dos reunions preparatòries.