El Museu de les Ciències acull la conferència 'Matèria, energia i 'estreles'... que mai van arribar a brillar' impartida per la científica Olga Mena de l'IFIC
26/10/2021

El Museu de les Ciències acull dijous que ve 28 d'octubre la conferència 'Matèria, energia i 'estreles'... que mai van arribar a brillar', impartida per la científica Olga Mena, de l'Institut de Física Corpuscular (IFIC), CSIC-Universitat de València. L'accés és lliure amb la inscripció prèvia.
Durant la xarrada s'abordaran els 'components foscos' del cosmos: la matèria i les energies fosques que formen el 95 % de l'energia de l'univers i se seguiran les petjades que han deixat, en una tasca quasi detectivesca. Només així es podrà desxifrar quin serà el futur de l'univers. 'Fosques' han sigut també algunes 'estreles', figures de la cosmologia del segle XX, a les quals no van deixar brillar en el seu temps. No obstant això, les seues llums continuen arribant a través de les dècades i il·luminaran la ciència per tota l'eternitat.
El dia 31 d'octubre s'organitza internacionalment el Dia de la Matèria Fosca. La Ciutat de les Arts i les Ciències, en col·laboració amb l'Institut de Física Corpuscular (IFIC), CSIC-Universitat de València, celebra per cinqué any consecutiu el Dark Matter Day amb l'organització d'aquesta xarrada sobre la matèria fosca.
En els últims 20 anys la cosmologia ha revolucionat el coneixement de l'univers. Durant les dècades anteriors s'han anat reunint evidències que la matèria de la qual estem fets no és l'única que habita l'univers, però va ser en els anys noranta quan van començar a encaixar les peces i es va descobrir que només el 15 % de la matèria universal està feta d'àtoms. La resta la constitueix una misteriosa substància la naturalesa de la qual és desconeguda, anomenada matèria fosca, ja que es manca d'un nom millor. Aquesta recerca va començar en el segle XX i ha esdevingut una de les més apassionants del segle XXI.