Celebra la Setmana Mundial de l'Espai amb una visita a les exposicions 'Gravetat Zero' i 'Aula Cadet de l'Espai' en el Museu de les Ciències

04/10/2012

Tal dia com hui en 1957 es va llançar a l'espai el primer satèl·lit artificial, l’Sputnik 1
Celebra la Setmana Mundial de l'Espai amb una visita a les exposicions 'Gravetat Zero' i 'Aula Cadet de l'Espai' en el Museu de les Ciències Del 4 al 10 d'octubre se celebra la "Setmana Mundial de l'Espai" per a reconéixer cada any a escala internacional les contribucions de la ciència i la tecnologia espacials en la millora de la condició humana. Així es commemora que el 4 d'octubre de 1957 es va llançar a l'espai el primer satèl·lit artificial de la Terra, l’Sputnik 1, que va obrir el camí per a l'exploració. A més, el 10 d'octubre de 1967 va entrar en vigor el Tractat sobre els principis que han de regir les activitats dels Estats en l'exploració i utilització de l'espai, inclús la Lluna i altres cossos celests.

Per a celebrar esta efemèride i l'inici de la Setmana Mundial de l'Espai, et proposem visitar en el Museu de les Ciències els continguts dedicats al cosmos. L'exposició 'Gravetat Zero', realitzada en col·laboració amb l'Agència Espacial Europea, ens descobrix els fenòmens que genera el Sol i com estos incidixen en la vida del planeta Terra, la funció i utilitat dels grans telescopis espacials, o els equips d'investigació que operen amb ells i com obtenen l'energia que necessiten per a funcionar.

L'exposició presenta a més un sorprenent espai de forma cúbica, l'interior del qual està cobert de múltiples espills que projecten imatges reals del cosmos i de la Terra vista des de l'espai. Gràcies a un disseny únic, a un joc d'espills i imatges en moviment, els visitants podran, a través dels ulls dels astronautes, veure el nostre planeta des de l'Estació Espacial Internacional, i també deixar-se portar per les imatges que capturen els telescopis i satèl·lits espacials.


Veure vídeo 'Gravetat Zero' del Museu de les Ciències

Com a astronautes en el Museu de les Ciències

I per a sentir-se com a astronautes, cal visitar el mòdul ‘L'Acadèmia de l'Espai' que recrea, a través de la simulació del moviment, tres etapes en la preparació al llançament espacial fins a l'Estació Espacial Internacional (ISS). Permet recórrer el laboratori espacial rodejat d'un ambient de microgravetat, així com l'ascensor de llançament i el pont aeri que porta al visitant fins a un simulador de vol espacial. A més, els tripulants tenen com a guia de viatge a un expert en la matèria, Pedro Duc, un dels dos únics astronautes espanyols que han tingut el privilegi de viure l'aventura espacial.

I per als més menuts, un simpàtic robot els explicarà com és el Sistema Solar. En l'Escola del Cadet de l'Espai, gràcies a un espectacle audiovisual, ajudats pel "Professor Bombeta" i el seu ajudant "Sparky" podran preparar-se futurs cadets de l'espai. El tema desenvolupat en les sessions és fer comprensible a escala humana les distàncies entre els planetes del sistema solar.

Jardí d'astronomia

En l'Umbracle, el públic pot visitar l'exposició gratuïta i de lliure accés 'El Jardí d'Astronomia', que es concep com un excel·lent balcó des del que mirar al cel i aprendre astronomia. Qualsevol que passege per ell – dóna igual quina siga la seua edat o procedència - es convertirà, sense adonar-se, en un verdader apassionat d'esta matèria.

L'astronomia és una ciència estretament relacionada amb instruments d'observació i mesurament del cel. En este original Jardí es reunixen alguns d'ells. Tots són enginys – alguns molt coneguts - que ha desenvolupat el ser humà al llarg de la història per a entendre els moviments que descriuen els distints objectes que contemplem en la volta celeste, sobretot el Sol, la Lluna i les estreles.

A l'utilitzar estos mòduls podem comprendre alguns conceptes bàsics com el moviment aparent dels astres, la diferència entre hora solar i hora civil o entre longitud i latitud, quan es produïxen els solsticis i els equinoccis, què és la declinació solar, etc. I ho farem d'una forma divertida, interactiva i divergent. Perquè hi ha poques coses que exciten més la nostra curiositat que observar el cel.