Arca del Mar, nova instal.lació de l´Oceanogràfic per a la recuperació de tortugues i dofins

21/11/2007

La Comunitat Valencià disposa des de hui de les instal•lacions més modernes d’Espanya per a la recuperació de tortugues marines i dofins. Així ho ha assegurat el conseller de Medi Ambient, Aigua, Urbanisme i Habitatge, José Ramón García Antón, en la presentació d’este nou centre situat a L’Oceanogràfic, qui ha afegit que “es tracta, sens dubte, d’una fita en la conservació d’estes espècies amenaçades del Mediterrani”. 
Arca del Mar, nova instal.lació de l´Oceanogràfic per a la recuperació de tortugues i dofins Segons ha explicat García Antón, “estes noves instal•lacions han nascut gràcies al conveni de col•laboració per a la realització d’activitats de conservació i divulgació de la biodiversitat marina de la Comunitat Valenciana, firmat entre la Ciutat de les Arts i les Ciències i la Conselleria de Medi Ambient, que ha permés dotar l’Oceanogràfic d’unes instal•lacions especialment dissenyades per a l’acollida i la recuperació de tortugues marines i dofins”.

“Estes instal•lacions -ha continuat el conseller de Medi Ambient- han sigut pagades per la Ciutat de l’Arts i de les Ciències, mentre que la gestió anirà a càrrec de la Conselleria, com també el personal, que treballarà sota la seua direcció”.

García Antón ha assenyalat que la Conselleria de Medi Ambient i la Ciutat de les Arts i les Ciències fa anys que col•laboren estretament en la recuperació d’animals encallats a les costes valencianes, activitat en què també participen de manera activa la Universitat de València, els ajuntaments del litoral de la nostra comunitat, les confraries de pescadors, la Creu Roja del Mar i la Guàrdia Civil.

“Tots formen part de la Xarxa Valenciana d’Encallaments, un dispositiu que ha permés arreplegar més de 200 tortugues babaues des de l’any 1995, un 85% de les quals han sigut recuperades i tornades al mar”, ha afirmat García Antón, qui ha demanat la col•laboració dels ciutadans que vegen tortugues ferides a través del telèfon d’emergències de la Generalitat, el 112, per a poder desplegar les mesures encaminades a la curació de l’animal.

Cinc exemplars tornats el seu hàbitat

El conseller García Antón ha alliberat, davant de la costa de València, cinc dels exemplars de tortuga babaua que han sigut recuperats enguany gràcies a la col•laboració de l’Oceanogràfic i la Conselleria de Medi Ambient i a la xarxa d’encallaments.

Dos d’estes tortugues van ingressar al Centre per ferides d’ham, una altra per lesions provocades per la col•lisió amb una embarcació, una altra perquè s’enredà en una xarxa de pesca i l’última per ingestió de plàstic. Després d’uns quants mesos de recuperació a les instal•lacions de la Granja del Saler i a l’Oceanogràfic, hui han sigut tornades al seu hàbitat.

“La majoria dels exemplars vius que ingressen al Centre -ha explicat García Antón- són rehabilitats amb èxit i tornats al mar tan prompte com és possible. Este èxit es basa en l’experiència tant dels nostres veterinaris en la rehabilitació com dels tècnics encarregats de la supervisió i les cures posteriors, com també a la millora de les condicions de les instal•lacions en què viuen durant l’estada al Centre i a l’Oceanogràfic de València”.

Les morts són causades majoritàriament pel mal estat en què arriben i, també, per complicacions secundàries derivades de les patologies per les quals ingressen.

Les causes més directes de dany en les tortugues i que fan necessària l’acollida i la recuperació són: la captura accidental amb xarxes d’arrossegament o d’emmallament (20%) i els hams enganxats en l’esòfag, en l’estómac o en l’intestí (40%).

En estos últims casos, la recuperació passa per la realització de complicades operacions quirúrgiques a càrrec dels veterinaris del Centre de Recuperació de la Granja i de l’Oceanogràfic. El poder de regeneració de teixits que tenen les tortugues marines és molt alt.

“Durant l’any 2007, més del 70% de les tortugues marines acollides al Centre han sigut recuperades i tornades al mar”, ha assegurat el conseller de Medi Ambient, qui ha recordat que la tortuga babaua és pràcticament l’única espècie de tortuga marina present al Mediterrani i que es troba amenaçada d’extinció i, per tant, protegida.