"A tota vela!", nova exposició del Museu de les Ciències Príncipe Felipe

28/12/2006

El Museu de les Ciències ha incorporat este Nadal una nova exposició interactiva dins de l’oferta de continguts de divulgació científica i cultural d’este recinte. Es tracta de la mostra “A tota vela!” que, en relació directa amb la celebració de la 32a edició de l’America’s Cup a València l’any que ve, té el vent, la mar i la navegació com a protagonistes principals.

 

Produïda i dissenyada pel mateix Museu de les Ciències, amb tractament divulgador i multidisciplinari, esta nova exposició vol acostar al públic general l’interés per la navegació. El propòsit bàsic és fer accessible a la societat el món de la nàutica i com s’ha pogut desenvolupar gràcies a dos factors: el vent i la mar.

L’exposició consta així de dos parts: la primera mostra el Desafío Español, mentre que la segona mostra els aspectes més representatius de cada un dels temes principals a partir dels quals es desplega l’exposició (vent-mar-navegació). La navegació actua com a punt integrador del vent i de la mar, i dins d’esta pràctica destaca la figura de l’America’s Cup com a exemple de navegació.

El carrer Major del Museu de les Ciències exposa l’ESP-51 del Desafío Español 2007, el primer dels seus vaixells emprats en els entrenaments de l’America’s Cup. La nau, de 32 metres d’alt, és un dels tres vaixells juntament amb tot el material tècnic, comprats a l’equip nord-americà One World Challenge, que havia competit en l’edició anterior de l’America’s Cup a Nova Zelanda. Les mides són les mateixes que les del vaixell de competició ESP-88.

L’exposició, el conjunt de la qual es distribuïx entre el carrer Major i la primera planta del Museu, s’estructura en tres blocs temàtics: al voltant del vent, del mar i de la navegació. Cada àmbit està format per una sèrie de mòduls interactius d’acord amb la temàtica, a més de programes d’ordinador, audiovisuals, vitrines, peces reals, maquetes i plafons gràfics, com a principals elements.

Com un mòdul destacat dins de l’exposició, es pot trobar el simulador de navegació de competició desenvolupat juntament amb Mediclab-UPV, que permet fer una regata entre dos vaixells, amb tres tripulants cada un. Així mateix, i com a complement de la mostra, s’oferix un programa de tallers i d’animacions.