La Ciutat de les Arts i les Ciències commemora el 50 aniversari de l'arribada de l''Apollo 11' a la Lluna

15/07/2019

- El dimarts 16 el enginyer José Manuel Grandela contarà algunes de les seues vivències personals en el programa Apollo  - La pel·lícula 'Apollo 11. Primers passos' que es projecta a l'Hemisfèric mostra noves imatges de la històrica missió  - Al museu hi ha instal·lacions que recreen la superfície lunar i l'arribada de l''Apollo 11' 
La Ciutat de les Arts i les Ciències commemora el 50 aniversari de l'arribada de l''Apollo 11' a la Lluna

La Ciutat de les Arts i les Ciències se suma aquesta setmana a la commemoració del 50 aniversari de l'arribada de l''Apollo 11' a la Lluna, en el qual es destaquen continguts relacionats amb el nostre satèl·lit natural. Així, l'Auditori Santiago Grisolía acollirà la conferència 'El primer home a la Lluna: anecdotari d'un participant espanyol', impartida per l'enginyer José Manuel Grandela el dimarts 16 de juliol, a partir de les 19.30 hores a l'Auditori Santiago Grisolía del Museu de les Ciències. L'accés és lliure, prèvia inscripció en consulteu ací. 

José Manuel Grandela va participar fa 50 anys en el programa Apollo des de l'estació que la NASA va instal·lar en Fresnedillas de la Oliva. Amb tan sols 23 anys va ser testimoni directe de la històrica frase "Houston, ací base tranquil·litat. L'àguila ha aterrat", que va pronunciar Neil Armstrong quan l''Apollo 11' va xafar la Lluna, i és un dels divulgadors de referència en exploració espacial. 

Escenaris lunars 

Al carrer Menor del museu, de lliure accés, hi ha una instal·lació audiovisual que recrea una televisió dels anys 60, en l'interior de la qual es projecten imatges de l'arribada de la missió Apollo 11 a la Lluna el 20 de juliol de 1969. El públic pot situar-se dins per a ser fotografiat des de l'exterior i simular que està en la televisió junt amb els astronautes. També en l'exposició 'Gravetat zero', en la zona exterior, hi ha un escenari de la superfície de la Lluna i l'arribada de les primeres missions tripulades.  

Viatge a la Lluna 

L'Hemisfèric també s'ha sumat aquest estiu a la commemoració del 50 aniversari de l'arribada a la Lluna amb la pel·lícula IMAX 'Apollo 11. Primers passos', que inclou imatges originals mai vistes de la històrica missió espacial que es va dur a terme el juliol de 1969. La projecció combina material conegut amb imatges trobades en un magatzem dels Arxius Nacionals i que s'han digitalitzat per primera vegada. 

També el planetari en directe amb Les Nocturnes de l'Hemisfèric d'estiu, que té lloc el dissabte 20 de juliol a les 22.00 hores, tindrà una referència especial en coincidir amb l'efemèride. Encara que el nostre satèl·lit no és protagonista directe d'aquest planetari, en Les Nocturnes el públic coneix algunes de les llunes de Saturn. 

Tocar la Lluna al Jardí d'Astronomia 

Al Jardí d'Astronomia, ubicat a l'Umbracle, hi ha dos mòduls interactius, 'Rellotge de Lluna' i 'Lluna', maqueta de la Lluna on es poden veure i tocar els accidents topogràfics del satèl·lit . 'Rellotge de Lluna' mostra com podem usar la Lluna per a saber l'hora, ja que de vegades és visible durant el dia: quan està pròxima a la fase de lluna nova, ix al matí i es posa al final del dia, mentre que quan està prop de la fase de lluna plena, ix a poqueta nit i es posa a l'alba.