La Ciutat de les Arts i les Ciències convoca la desena edició del concurs científic Reacciona!

22/10/2020

Dirigit a estudiants de 3º i 4t de Secundària, Batxillerat i cicles formatius de Formació Professional de tota Espanya
Auditori del Museu de les Ciéncies en una final del concurso sobre química Reacciona!

La Ciutat de les Arts i les Ciències i la secció territorial de València de la Real Societat Espanyola de Química  (RSEQ-VAL) han convocat la desena edició del concurs científic Reacciona! que  invita a realitzar un projecte en forma de vídeo explicatiu sobre algun procés químic.  El certamen es dirigix a estudiants de 3r i 4t de Secundària, Batxillerat i cicles formatius de Formació Professional de tota Espanya.  L’objectiu d’esta iniciativa és destacar la importància de la química en el desenvolupament de la societat i promoure el seu interés entre els i les jóvens. 

Este concurs escolar se suma als altres dos ja convocats per la Ciutat de les Arts i les Ciències que són 'Cristal·lització en l’Escola', que enguany celebra la seua octava edició,  i el nou certamen  ' Acció pel Clima' que té com a objectiu fonamental conscienciar l’alumnat sobre l’impacte que el ser humà causa en el medi ambient, amb especial atenció en el canvi climàtic. 

Els centres interessats a inscriure’s en el concurs Reacciona! tenen de termini fins al 23 de febrer de 2021. L’entrega dels treballs serà del 2 de març al 21 d’abril de 2021. El material multimèdia, d’una duració màxima de 5 minuts, ha d’exposar de forma didàctica  i original algun procés químic, en especial aquells que hagen contribuït de forma significativa al benestar de la societat o que resulten més formatius. La final i entrega dels premis serà el 21 de maig de 2021. 

Durant la passada edició va ser l’únic dels concursos organitzats per la Ciutat de les Arts i  les Ciències que es va poder celebrar després del confinament i els grups participants van continuar els seus treballs des de casa. En total, es van presentar  50 projectes amb la participació de 167 estudiants. A més de centres la Comunitat Valenciana, es van apuntar col·legis de Castella i Lleó, Andalusia, Múrcia, Catalunya iCastella-la Manxa. El primer premi, dotat de 1.200 euros, va ser per a un grup d’estudiants del col·legi Claret de Xàtiva.

Esta iniciativa pretén incrementar l’apreciació pública de la química com a ferramenta fonamental per a satisfer les necessitats de la societat, promoure l’interés per la química entre la joventut i generar entusiasme pel futur creatiu de la química. La primera edició del concurs es va iniciar en 2011 amb motiu de l’Any Internacional de la Química. A més del primer premi dotat de 1.200 euros, el segon premi és de 600 euros i el tercer de 300 euros. La concessió del premi correspondrà en un 50% al centre escolar i el 50% restant als components de l’equip. Els premis estan finançats per la Secció Territorial de València de la RSEQ i els treballs finalistes es poden exposar en la Ciutat de les Arts i les Ciències.