El Museu de les Ciències incorpora un fragment de meteorit marcià a la seua exposició ‘Mart. La conquista d’un somni’

17/02/2023

El públic pot observar la capa negra que es va originar en el moment en què el bòlid va entrar en l’atmosfera terrestre 
 El Museu de les Ciències incorpora un fragment de meteorit marcià a la seua exposició ‘Mart. La conquista d’un somni’

El Museu de les Ciències exposa des d’esta setmana un fragment de meteorit d’origen marcià en l’exposició “Mart. La conquista d'un somni” ubicada en la tercera planta del Museu i en la que el públic pot experimentar i descobrir els fets més rellevants o curiosos del planeta roig.

Esta peça se suma a  altres de gran valor pel seu interés històric o documental com a rèpliques de llibres astronòmics com De revolutionibus orbium coelestium, de Nicolás Copèrnic, o Astronomia Nova de Johannes Kepler; una rèplica del primer telescopi de Galileu Galilei o dos maquetes impreses en 3D que recreen possibles habitacles de colònies humanes a Mart.

Els meteorits marcians són roques que van ser expulsades de Mart a causa d’impactes sobre la superfície del planeta. Amb una grandària de 21,2x18,8x13,3 mm i un pes de 5,58 g. este fragment és una xicoteta part d’un meteorit localitzat al juny de 2017 a Mauritània,  la massa de la qual era de 524 g  i que es va classificar com una shergottita (acondrita). Al ser identificada com un meteorit tipus shergottita significa que pertany a la categoria de meteorits marcians.

En el fragment que es mostra en la vitrina es pot observar una capa negra que ho recobrix, la denominada 'crosta de fusió'. Este recobriment s’origina en el moment que el bòlid entra en l’atmosfera terrestre. 

A causa de la gran velocitat a què travessa les capes de l’atmosfera i a mesura que les va superant es produïx un considerable augment de temperatura causat pel fregament i això provoca que els materials de la superfície del meteorit es funden o “cremen” donant lloc a esta capa o crosta negra.