La cria de beluga de l’Oceanogràfic de la Ciutat de les Arts i les Ciències complix sis anys

15/11/2022

Kylu medix més de tres metres, supera els 500 quilos i continua col·laborant amb les línies d’estudi de la Fundació Oceanogràfic
La cria de beluga de l’Oceanogràfic de la Ciutat de les Arts i les Ciències complix sis anys

Com cada 15 de novembre, l’Oceanogràfic de la Ciutat de les Arts i les Ciències està de festa, ja que Kylu, la cria de beluga, complix 6 anys. Per a celebrar-ho, els seus cuidadors li han preparat una gran festa en la què no falta la tortada de gelatina i gel, ingredients favorits del xicotet.

Durant estos sis anys, Kylu ha estat aprenent del seu entorn. Els constants jocs amb sa mare, Yulka, junt amb el treball diari dels cuidadors, que li estimulen per mitjà de les carícies i el contacte directe, han permés a l’equip de veterinària de l’aquari revisar-ho cada dia per a assegurar el seu benestar.

El treball en equip ha sigut essencial per a assegurar l’èxit d’esta cria, que supera els 500 quilos, medix ja més de 3 metres, i menja prop de 25 quilos de peix al dia.

El dia a dia amb ell es basa en el joc, l’estimulació i l’aprenentatge perquè col·labore voluntàriament en les revisions, les anàlisis i els controls veterinaris.

La imaginació dels seus cuidadors no té límits i són capaços de procurar-li joguets adaptats al seu enriquiment de l’animal…com a boies amb mànegues de bomber, “meduses” i “barrets”, que són com una boia partida que es posa en el cap.

I gràcies a esta tasca, Kylu forma una part molt important de diverses línies d’investigació de la Fundació Oceanogràfic, que només poden dur-se a terme en centres molt controlats com l’Oceanogràfic de la Ciutat de les Arts i les Ciències.

Un regal únic per a la ciència

Un grup d’investigadors, estudiants de doctorat i veterinaris de tots els racons del món, nodrit per membres de la Fundació Oceanogràfic i també de la Universitat de València i l’Autònoma de Barcelona, estudien el sistema respiratori i cardiovascular, el benestar, el desenrotllament vocal i auditiu i, finalment, aspectes del sistema immune de Kylu.

A més dels avanços en el coneixement científic, l’existència de Kylu i el seu estudi permeten evidenciar les diferències en l’espècie associades a la seua edat, en comparació amb la de sa mare, Yulka. De la mateixa manera, la constant observació i anàlisi rutinària de sang, paràsits, desenrotllament biològic i altres paràmetres sobre la seua fisiologia, oferixen dades molt valuosos sobre els primers anys de vida de les belugues.

Un caràcter noble i intel·ligent

Així mateix s’ha avançat molt estos anys en la capacitat de col·laboració voluntària del xicotet amb els investigadors de la Fundació Oceanogràfic, per a la qual cosa es progressa en la desensibilizació davant de determinats elements no invasius com l’espiròmetre o les ventoses.

Kylu ha anat desenrotllant un caràcter molt noble. És un animal amb una gran capacitat d’aprenentatge i els seus cuidadors li ensenyen elementos nous i noves metes que assimila de seguida.  ‘Les sessions d’entrenament sempre les fem des del costat positiu a través del joc, amb la qual cosa resulta una convivència positiva i enriquidora’, comenten els seus cuidadors. ‘És un animal que està molt acostumat a este tipus d’activitats des de xicotet i se li veu molt més interés per tot el que estem fent’.