JUAN ANTONIO RAGA: 'MALGRAT LES CIRCUMSTÀNCIES, EL NIVELL D’EXCEL·LÈNCIA D’ALGUNS GRUPS D’INVESTIGACIÓ DE LA COMUNITAT ELS HA PERMÉS CAPTAR FONS EXTERNS I SOBREEIXIR'

26/09/2016

- El director del Parc Científic de la Universitat de València modera demà la taula redona 'La situació actual de la investigació en la Comunitat'  - Considera 'imprescindible' l’aposta de les empreses per la I+D+I  
JUAN ANTONIO RAGA: 'MALGRAT LES CIRCUMSTÀNCIES, EL NIVELL D’EXCEL·LÈNCIA D’ALGUNS GRUPS D’INVESTIGACIÓ DE LA COMUNITAT ELS HA PERMÉS CAPTAR FONS EXTERNS I SOBREEIXIR'

Com i qui investiga a la Comunitat Valenciana, la seua influència en el teixit social i productiu valencià o el nivell de competència a nivell internacional seran alguns dels temes que es plantejaran durant la taula redona 'La situació actual de la investigació en la Comunitat' demà en el Museu de les Ciències. Sobre innovació i ciència, parlem amb Juan Antonio Raga, director del Parc Científic de la Universitat de València i catedràtic de Zoologia. Raga serà el moderador del debat que busca donar a conéixer la realitat específica de la investigació en la Comunitat Valenciana i amb el que s’inicia el nou cicle de divulgació "Una Comunitat amb ciència".

Com és la situació actual de la investigació en la Comunitat? 

Com en la major part d’Espanya, la situació ha passat de ser preocupant a molt greu. Al nostre país, la major part de la investigació depén de fons públics i els retalls econòmics ens han portat a retrocedir de manera alarmant. A pesar de la crisi econòmica, en els últims anys països com Portugal invertixen, proporcionalment, més en I+D’I que el nostre. Açò s’ha reflectit directament en els laboratoris d’investigació valencians, que obtenien la major font de finançament de programes competitius estatals.
 
Malgrat d’esta situació, en quins camps destaca més? 
 
Encara que puga paréixer un contrasentit, i a pesar d’estes circumstàncies tan adverses, el nivell d’excel·lència d’alguns grups d’investigació de la Comunitat els ha permés captar fons externs i sobreeixir a nivell nacional i internacional. Açò resulta especialment evident en els camps de la física, la química, ciències de la vida, medicina, informàtica o ciències tecnològiques, on s’han obtingut bons resultats en les convocatòries europees de projectes d’investigació.
 
Quins canvis s’haurien de fer per a potenciar la investigació en la Comunitat? 
 
Resulta necessari prioritzar el finançament de la investigació dins de les inversions de l’administració pública, però també ha de ressaltar-se la necessitat d’augmentar la investigació privada, molt per davall de la major part dels països europeus. En este sentit, és imprescindible una decidida aposta de les empreses per la I+D’i, amb un augment significatiu dels seus pressupostos en este apartat. En un món globalitzat, bona part de la competitivitat i els èxits de les companyies requerix de la innovació, com a base i motor per al canvi de model productiu que necessitem de manera apressant.
 
Què els diria als jóvens estudiants que s’estiguen plantejant investigar? 
 
Que la seua formació passa necessàriament per la internacionalització, que la situació actual se superarà amb esforç i que són el nostre futur, per la qual cosa han de renovar les seues energies per a aconseguir el que anhelen i així posicionar-nos en el món en el lloc que mereixem.