UNA RÈPLICA CORPÒRIA A GRANDÀRIA REAL DE LOSILLASAURUS GIGANTEUS I UN ESQUELET DE SPINOSAURUS AMPLIEN LA MOSTRA 'ELS NOSTRES DINOSAURES'

16/12/2016

La reconstrucció del Losillasaurus, de 20 metres de longitud, ha sigut cedida per l’Ajuntament d’Aras de los Olmos
UNA RÈPLICA CORPÒRIA A GRANDÀRIA REAL DE LOSILLASAURUS GIGANTEUS I UN ESQUELET DE SPINOSAURUS AMPLIEN LA MOSTRA 'ELS NOSTRES DINOSAURES'

Dos noves reconstruccions s’han incorporat a l’exposició 'Els nostres dinosaures' del Museu de les Ciències: un corpori de Losillasaurus giganteus de 20 metres de longitud, cedit per l’Ajuntament d’Aras de los Olmos, i una rèplica d’un esquelet de Spinosaurus, que mesura 8 metres de llarg. A l’acte de presentació, celebrat hui en el Museu dels Ciències, han assistit el secretari autonòmic de l’Agència Valenciana del Turisme, Francesc Colomer, l’alcalde d’Aras de los Olmos, Rafael Giménez, el degà de la Facultat de Ciències Biològiques de la Universitat de València, Javier Lluch, i el director general de la Ciutat dels Arts i els Ciències, Enrique Vidal.

Les dos noves peces que amplien l’exposició s’exposen en la zona exterior dels 'nostres dinosaures' on s’exhibixen altres reconstruccions completes de dinosaures on s’exhibixen altres reconstruccions completes de dinosaures. 

Les dos incorporacions se sumen així al conjunt format pel corpori de Morelladon, de 6 metres de llarg i els esquelets d’un Thalassomedon (rèptil marí de 12 metres), un Deinonychus (carnívor de 2 metres de longitud) i dos voladors (gènere Dsungaripterus), un en posició sedent i un altre volant. També en esta zona s’exposen sis cranis de diferents dinosaures: Giganotosaurus, Triceratop, Monolophosaurus, Albertosaurus, Dsungaripterus i Deinonychus.

'Saurio de Losilla'

Cedit per l’Ajuntament d’Aras de los Olmos, el córporeo a grandària real de Losillasaurus giganteus "saure de Losilla" amb  20 metres de longitud. Es tracta d’un gènere de què només es coneix esta espècie, descobert en la regió dels Serrans, en el jaciment de l’aldea de Losilla d’Aras, terme municipal d’Aras de los Olmos. Este dinosaure del Juràssic va viure fa 145 milions d’anys i es creu que està emparentat amb el conegut Turiasaurus, trobat en la pròxima localitat de Riodeva, a Terol.

Junt amb este córporeo, els visitants podran també contemplar a una reproducció de l’esquelet d’un Spinosaurus aegyptiacus. La rèplica mesura aproximadament 8 metres de llarg i de 1,2 metres d’amplària. És el dinosaure carnívor conegut més gran, va viure en el Cretaci, fa aproximadament 100 milions d’anys i es calcula que podia aconseguir fins a 19 metres de llarg. La seua característica més cridanera és una espècie de vela en el llom i que es forma pel fet que les seues vèrtebres dorsals posseïxen unes apòfisis molt llargues en forma d’espines. 

Es tracta d’un dinosaure adaptat a la vida semiacuática en rius i deltes, que desplaçava per l’aigua per a poder accedir a la seua dieta, principalment formada per peixos. A més, en la zona interior i coberta de l’exposició, els visitants poden conéixer millor com eren estos dos dinosaures ja que s’exhibixen peces originals: una vèrtebra de Losillasaurus, i una dent i una urpa autèntica de Spinosaurus. 

La Ciutat de les Arts i les Ciències i la Universitat de València han organitzat l’exposició en col·laboració amb el Museu de Geologia de la Universitat de València (MGUV), la Xarxa de Museus i Col.leccions de Paleontològiques de la Comunitat Valenciana i el Museu Geominero (Institut Geològic i Miner d’Espanya), entre altres. 

Amb 2.200 metres quadrats de superfície, 'Els nostres dinosaures' compta amb més de 600 peces, un 90% d’elles són reals i la resta són rèpliques i maquetes. Del total de peces el 41% són de la Comunitat Valenciana i un 19% de la resta del territori espanyol. També hi ha peces que procedixen d’Amèrica, Xina, El Marroc, Polònia, França o Anglaterra, entre altres.