El CSIC verifica la ventilació contra la COVID-19 del Museu de les Ciències i l'Hemisfèric amb un sistema de monitoratge de dades

18/03/2021

- El ministre de Ciència i Innovació ha destacat la importància d'aquest tipus de sistemes per a aportar seguretat als visitants de museus. - Aquesta experiència pot ser aplicada de manera molt senzilla en qualsevol museu o espai cultural que tinga estances tancades obertes al públic
El CSIC verifica la ventilació contra la COVID-19 del Museu de les Ciències i l'Hemisfèric amb un sistema de monitoratge de dades

Personal investigador del Consell Superior d'Investigacions Científiques (CSIC), de l'Associació Mesura i del grup Aireamos han monitorat la qualitat ambiental del Museu de les Ciències i l'Hemisfèric per a poder verificar la ventilació dels seus espais, associada al risc de contagi per aerosols de malalties que es transmeten per l'aire, com la COVID-19.

L'estudi ha consistit en la presa de dades massives de CO2, temperatura i humitat durant 15 dies en diferents espais del Museu de les Ciències i de l'Hemisfèric. Per a això, s'han instal·lat mesuradors de CO2 en diverses exposicions i sales del Museu de les Ciències i l'Hemisfèric.

Els resultats mostren que, amb els aforaments actuals de visitants, mai s'han sobrepassat els nivells de CO2 que indiquen mala ventilació i que són considerats com a indicador indirecte de major risc de contagi per COVID-19. En concret, les sales es van mantindre en tot moment molt per davall del límit recomanat de 700 ppm. de CO2.

El ministre de Ciència i Innovació, Pedro Duque, que ha conegut aquest dijous el sistema instal·lat, ha destacat "la importància d'aquest tipus de sistemes per a aportar seguretat als visitants de museus en el context actual".

El sistema es basa en el treball dut a terme per la investigadora d'IDAEA-CSIC Mari Cruz Minguillón per a adaptar les guies de ventilació de la Universitat d'Harvard i els estudis realitzats en col·legis de la Comunitat Valenciana per l'Associació Mesura en centres educatius. D'aquest treball van nàixer aquestes guies de ventilació en col·legis del CSIC i el Ministeri de Ciència i Innovació i de les quals es va fer ressò el Ministeri de Sanitat, i que són la referència utilitzada per a l'adaptació de la ventilació de qualsevol espai tancat.

El Museu de les Ciències i l'Hemisfèric han servit així de referència per a l'adequada gestió de la ventilació/renovació de l'aire en espais interiors com a llocs que protegeixen la salut i la dels qui ens envolten.

Aquest sistema de monitoratge de dades continuarà operatiu en els dos espais i pot ser aplicada de manera molt senzilla en qualsevol museu o centre cultural on es comparteix l'aire que es respira. És una manera fàcil d'avaluar i minimitzar el risc d'edificis de concurrència pública.