LA BOBINA DE TESLA DEL MUSEU PROVOCA ARCS ELÈCTRICS DE MÉS 1 METRE I 750.000 VOLTS

04/12/2016

- El públic pot observar com funciona en el Teatre de l’Electricitat de l’exposició 'Nikola Tesla. Idees com a rellamps'  - Hi ha sessions al llarg de tot el dia i forma part dels continguts inclosos en l’entrada general del Museu
LA BOBINA DE TESLA DEL MUSEU PROVOCA ARCS ELÈCTRICS DE MÉS 1 METRE I 750.000 VOLTS

La Bobina de Tesla va ser creada originàriament per a fer realitat una de les obsessions del genial Nikola Tesla: transmetre corrents elèctrics sense utilitzar cables; per desgràcia mai ho va aconseguir. Actualment s’utilitza per a generar elevades tensions necessàries per a produir arcs elèctrics de més d’1 metre. És a més la base de nombroses aplicacions posteriors com la generació de rajos X però és igualment destacable la seua utilització lúdica per a espectacles i ambientacions futuristes, i un potent recurs didàctic: en el Museu de les Ciències, els visitants poden observar en directe els seus electrizantes arcs de 750.000 volts en el Teatre de l’Electricitat, una instal·lació que completa l’exposició 'Nikola Tesla. Idees com a rellamps' ubicada en la primera planta del Museu de les Ciències.

Hi ha sessions al llarg de tot el dia (11:00/12:00/13:00/15:00/16:00/17:00/ i caps de setmana també a les 18:00 h) i forma part dels continguts inclosos en l’entrada general del Museu dels Ciències. En el Teatre de l’Electricitat un divulgador científic realitza davant del públic divertides experiències entorn de l’electricitat.

La Bobina de Telsa està instal·lada dins d’una gàbia perquè esta actua com una barrera física que ens protegix dels arcs elèctrics. Al ser metàl·lica, és bona conductora de l’electricitat. Quan l’arc elèctric xoca contra la gàbia, les càrregues fluïxen per un cable fins a la terra que hi ha davall del Museu, i allí es dissipen. Encara que no els vegem, la gàbia també ens protegix dels poderosos camps electromagnètics creats per la Bobina de Tesla: estos són capaços d’encendre tubs fluorescents a més de 15 metres.


Entre tempestats i pèls de punta

Entre les curiositats d’este taller és que el públic no sols veu i escolta el fenomen de l’electricitat, també pot olorar-ho. Quan es produïx un raig, l’aire es calfa en una fracció de segon fins a uns 28.000 ºC, una temperatura que és cinc vegades la de superfície del Sol. El ràpid calfament fa que l’aire literalment explote produint una onda expansiva: el tron. Els nostres rajos es generen per mitjà del mateix procés amb una enorme diferència de potencial. Els visitants poden veure l’arc elèctric, escoltar l’atronador so i percebre la característica olor d’ozó, que els recordarà l’olor d’un tempestat quan s’acosta.

Una altra dels experiències del Teatre de l’Electricitat és posar els pèls de punta als voluntaris més valents. Amb un generador Van de Graaff s’aconseguix carregar una persona aïllada. Com les càrregues del mateix signe es repel·lixen, els pèls de la voluntària tendixen a separar-se. Al ser tan lleugers es posen literalment de punta. Este generador pot carregar una persona fins a 200.000 volts, que és un voltatge enorme, si pensem en que als nostres llars tenim 220 volts. La persona voluntària es troba aïllada, si no estiguera sobre el tamboret de plàstic a l’encendre el Van der Graaff, les càrregues passarien a través d’ella al sòl i li donaria el corrent.