COMITÉ D'EXPERTS

EL COMITÉ D'EXPERTS DE LA CIUTAT DE LES ARTS I LES CIÈNCIES

Integrat per experts d’entitats científiques de la Comunitat, és l’òrgan encarregat d’assessorar i aportar idees per als continguts del complex de divulgació científic.

El Comité d’Experts de la Ciutat dels Arts i els Ciències es reunix periòdicament en el Museu de les Ciències per a assessorar i aportar idees quant als continguts del complex de divulgació científica. Este òrgan, presidit pel professor Santiago Grisolía, complix així amb les seues tasques de supervisió i assessorament sobre temes científics i d’actualitat, millora de continguts, noves idees quant a exposicions i cicles divulgatius, entre altres propostes.

Sota la presidència del professor Santiago Grisolía, el Comité està format pel secretari, el professor José Luis Rubio Delgado, i els professors Rafael Carmena, Vicente Rubio, Vicente Conejero, Agustín Escardino, Javier Quesada, José Manuel García Verdugo, José Bernabeu, Enrique Alborch, José Miguel Láinez, Federico Pallardó, Mercedes Hurtado, Amparo Latorre, M. Ángeles Marcos, Ángela Nieto, Eduardo Peris, José Duato, Deborah Burcks i Elena Bendala-Tufanisco.

Funcions del Comité d'Experts

- Examinar i fer seguiment continu de l’estat de la Ciutat de les Arts i les Ciències.
- Assessorar i supervisar els continguts.
- Generar i aportar idees.
- Oferir assessorament sobre temes científics i d’actualitat.
- Donar rigor científic sobre els continguts.
- Posar en valor el paper de la ciència en la societat i promoure la seua defensa i coneixement. 

El Comité està format per:

Professor Santiago Grisolía. President del Consell Valencià de Cultura, Secretari de la Fundació Valenciana d’Estudis Avançats, President Executiu dels Premis Rei Jaume I, Vicepresident Executiu de l’Alt Consell Consultiu en I+D’i de la Presidència de la Generalitat, President de la Comissió Científica Assessora (formada en l’actualitat per sis Premis Nobel).

Professor Enrique Alborch. Director del Centre d’Investigació Príncep Felipe. Catedràtic Emèrit de Fisiologia de la Universitat de València 2015-2017.

Professora Elena Bendala-Tufanisco. Professora de Fisiologia Humana Cardenal Herrera-CEU de Moncada. Co-secretaria del Comité d’Experts i de la Comissió Científica Assessora.

Dr. José Bernabeu. Catedràtic de Física Teòrica de la Universitat de València i investigador del Laboratori Europeu de Física de Partícules (CERN). Premi Rei Jaume I d’Investigació Bàsica 2008. President de la Comissió d’Investigació Bàsica de l’ACC en I+D’I.

Dr. Rafael Carmena. Catedràtic emèrit de Medicina de la Universitat de València. Director de l’INCLIVA. Premi Rei Jaume Medicina Clínica 2002. 

Dr. Vicente Conejero. Catedràtic de Biotecnologia de la Universitat Politècnica de València. Fundador i Director de l’Institut de Biologia Molecular i Cel·lular de Plantes.

Dr. Agustín Escardino. Fundador de l’Institut Universitari de Tecnologia Ceràmica de Castelló i Catedràtic d’Enginyeria Química de la Universitat Jaume I. Premi Rei Jaume I Noves Tecnologies 2002.

Dr. José Manuel García Verdugo. Catedràtic de Biologia Cel·lular de la Universitat de València. Investigador de l’Institut Cavanilles de Biodiversitat i Biologia Evolutiva.

Dra. Mercedes Hurtado. Presidenta del Col·legi de Metges de València. Cap Clínic d’Oftalmologia de l’Hospital La Fe. 

Dr. José Miguel Láinez. Cap del servei de Neurologia de l’Hospital Clínic Universitari. Profesor de Neurologia. Universitat Catòlica de València.

Dra. Amparo Latorre. Directora del Centre d’Investigació Cavanilles. Catedràtica d’Universitat i investigadora de l’Institut Cavanilles de la Universitat de València.

Professora M. Ángeles Marcos. Catedràtica d’Universitat i directora de l’Institut d’Investigació CIBIO (Centre Iberoamericà de la Biodiversitat), Universitat d’Alacant.

Professora Ángela Nieto. Premi Rei Jaume I d’Investigació Bàsica.

Dr. Federico Pallardó. Degà de la Facultat de Medicina i Odontologia de València. Catedràtic de fisiologia de la Universitat de València.

Professor Eduardo Peris. Catedràtic de Química Organometàl·lica de la Universitat Jaume I de Castelló.

Dr. Javier Quesada. Catedràtic d’Anàlisi Econòmica de la Universitat de València.

Dr. José Luis Rubio. Fundador i primer director del Centre d’Investigacions sobre Desertificació (CIDE-CSIC). Cofundador i president durant tres mandats de l’European Society for Soil Conservation. President de la Comissió de Medi Ambient de l’ACC en I+D+i. Premi Rei Jaume I Protecció del Medi Ambient 1996. Secretari del Comité d’Experts.

Dr. Vicente Rubio. Profesor d’Investigació, Consell Superior d’Investigacions Científiques i Ex-director de l’Institut de Biomedicina de València (CSIC). 

José Duato: Catedràtic d’Arquitectura i Tecnologia de Computadors de la UPV.  Premi Jaume I Noves Tecnologies 2006 i Premi Nacional d’Investigació en Tecnologies de la Informació  2009.

Deborah Burcks: Doctora en Farmacologia en la Universitat de Vanderbilt.  Actual directora del Patronat del Centre d’Investigació Príncep Felipe (CIPF). 

Llistat de membres que han format part del Comité d’Experts des de la seua creació:

- Dr. Antonio Aldaz. Catedràtic de Química Física de la Universitat d’Alacant.

- Dra. Mercedes Aler. Institut de Medicina Legal de València.

- Dr. Salvador Aliño. Catedràtic de Farmacologia de la Universitat de València.

- Dra. M. Eugenia Armengod. Directora del Centre Superior en Alta Tecnologia Científica per a la Investigació en Biomedicina i en Transplantaments de Teixits i Òrgans de la Comunitat Valenciana. 

- Dr. Emilio Barberá. Secretario de l’ACC en I+D’i i Catedràtic d’Anatomia Patològica de la Universitat de València.

- Dr. Juan Luis Barcia. Catedràtic de Neurocirurgia i Premi Rei Jaume I de Medicina Clínica 1997.

- Dr. Carlos Miguel Belmonte. Director de l’Institut de Neurociències de la Universitat Hernández d’Elx i Premi Rei Jaume I d’Investigació Bàsica 1992.

- Dr. Manuel Blanco. Investigador de l’Institut d’Investigacions Citològiques .

- Dr. José Ricardo Cabo. Catedràtic de Bioquímica de la Universitat de València.

- Dra. Rosa De Frutos. Catedràtica de Genètica, Universitat de València. 

- Dr. Pedro Duque. Astronauta .

- Dr. Juan García de Lomas Barrionuevo. Catedràtic de Microbiologia de la Universitat de València.

- Dr. Francisco Gomar. Catedràtic de Traumatologia de la Universitat València.

- Dr. José M. López Piñero. Catedràtic d’Història de la Medicina de la Universitat de València.

- Dr. José Luis Mensua. Catedràtic de Genètica de la Universitat de València.

- Dr. Francisco Palau. Coordinador del CIBER de Malalties Rares.

- Dra. Yolanda Pallardó. Cap de Servei de Radiologia de l’Hospital de Manises. 

- Dr. Antonio Pellicer. Catedràtic de Ginecologia de la Universitat de València i Premi Rei Jaume I de Medicina Clínica 2004.

- Dr. Félix Prieto. Cap del Servei de Diagnòstic Genètic de l’Hospital La Fe.

- Dr. Eduardo Yúfera Primo. Fundador de l’Institut d’Agroquímica i Tecnologia d’Aliments i Premi Rei Jaume I de Noves Tecnologies 2001.

- Dr. Víctor Reglero. Catedràtic d’Astronomia de la Universitat de València.

- Dr. Jesús Rodríguez Marín. Rector de la Universitat Miguel Hernández.

- Dra. M. Luz Terrada. Catedràtica de Documentació i Bibliometria de la Universitat de València.

- Dr. José M. Amigó. Catedràtic de Geologia de la Universitat de València.

- Dr. Vicente Felipo. Investigador del Centre d’Investigacions Príncep Felipe de València. Ex director de la Càtedra Santiago Grisolía.

- Dr. Daniel Ramón. Director de Biòpolis. Expert en probiòtics i anàlisi metabòlica. Antic Catedràtic de Tecnologia dels Aliments de la Universitat Politècnica de València i investigador del CSIC, és el creador de Biòpolis