L'any 2002 la Ciutat de les Arts i les Ciències va ampliar els seus continguts amb l'Oceanogràfic, el parc marí més gran d'Europa que oferix un apassionant viatge submarí i que significa confirmar la projecció del complex a nivell europeu.
Va ser inaugurat el 12 de desembre del 2002 pel president de la Generalitat Valenciana, José Luis Olivas. José Manuel Aguilar era director general de la Ciutat de les Arts i les Ciències.
Disposa de:
El recinte reunix una representació dels principals ecosistemes marins del planeta, -des de l'Atlàntic, el Mediterrani, les aigües continentals, fins als mars gelats de l'Àrtic o l'Antàrtic, passant pels hàbitats temperats o tropicals- i destaca pels projectes d'educació, conservació i investigació de les ciències del mar.
Únic al món per les dimensions, pel disseny i per la important col·lecció biològica que presenta, L'Oceanogràfic permet conéixer de prop el comportament d'animals com ara dofins, lleons marins, foques o taurons, entre altres éssers vius, o aprendre com són els ecosistemes coral·lígens i la riquesa mediterrània, entre altres propostes que tenen a més un important vessant educatiu sobre el món marí i la necessitat de preservar-lo.
Les cobertes dels edificis d'accés i el restaurant submarí, dissenyades per l'arquitecte Félix Candela, són paraboloides hiperbòliques construïdes en formigó; i la seua forma simula un nenúfar. .
Este quart element de la Ciutat de les Arts i les Ciències està concebut com un projecte d'experiència i investigació de les ciències del mar que pretén fomentar la consciència per la conservació de la biodiversitat.
Els projectes científics i educatius disposen de la supervisió d'un Comité Científic Assessor Internacional format per experts de reconegut prestigi procedents d'aquaris, instituts de recerca i universitats dels Estats Units i Europa.
L'Oceanogràfic complix així els fins principals que va impulsar la seua construcció per part de la Generalitat Valenciana: