Història | Cronologia

Cronologia

CRONOLOGIA DE LA CIUTAT DE LES ARTS I LES CIÈNCIES

Impulsat íntegrament per la Generalitat Valenciana, el complex de la Ciutat de les Arts i les Ciències s'ha convertit en lloc de referència internacional i símbol de l'aposta pel turisme cultural i del dinamisme amb què la Comunitat Valenciana es presenta davant del món. Al llarg d'un eix de quasi dos quilòmetres, a l'antic llit del Túria i dins de la mateixa ciutat de València, sis grans elements compartixen la vocació per la divulgació cultural i la participació ciutadana en un entorn arquitectònic futurista i únic, de grans espais oberts al públic: l'Hemisfèric, el Museu de les Ciències, l'Umbracle, l'Oceanogràfic, el Palau de les Arts Reina Sofía i l'Àgora.


HEMISFÈRIC, "L'ULL DE LA SAVIESA"

El 16 d'abril de 1998 el president de la Generalitat Valenciana, Eduardo Zaplana, inaugura este singular edifici. En aquell temps José Luis Olivas era president del Consell d'Administració de la Ciutat de les Arts i les Ciències i Miguel Navarro era director general de la Ciutat de les Arts i les Ciències.
Amb una superfície de 14.000 metres quadrats, el primer element de la Ciutat de les Arts i les Ciències que es va obrir al públic va ser dissenyat per l'arquitecte valencià Santiago Calatrava.
Representa un gran ull humà obert al món: és "l'Ull de la saviesa" que va donar a conéixer el projecte de la Ciutat de les Arts i les Ciències. 


UMBRACLE, "UN PASSEIG MIRADOR"

El 3 de novembre del 2000 el president de la Generalitat Valenciana, Eduardo Zaplana, inaugura este espai. En aquell temps José Luis Olivas era president del Consell d'Administració de la Ciutat de les Arts i les Ciències i Pilar García-Argüelles era directora general de la Ciutat de les Arts i les Ciències.
La part inferior de l'Umbracle té capacitat per a 661 vehicles i 25 autobusos mentre que la part superior és un jardí central arbrat des del balcó del qual, situat al costat nord, es gaudix d'una magnífica panoràmica de la Ciutat de les Arts i les Ciències.
Està poblat d'espècies autòctones, estepes, llentiscles, romers, buguenvíl·lies, que canvien de forma i color al llarg de les estacions i entapissen amb múltiples matisos les estructures i els racons; així sembren de microambients el seu agradable recorregut. 
 

MUSEU DE LES CIÈNCIES

El 13 de novembre del 2000 el president de la Generalitat Valenciana, Eduardo Zaplana, inaugura este museu. En aquell temps José Luis Olivas era president del Consell d'Administració de la Ciutat de les Arts i les Ciències i Pilar García-Argüelles era directora general de la Ciutat de les Arts i les Ciències.
El Museu de les Ciències és un espectacular edifici de més de 40.000 m 2 dedicats a l'acostament de la ciència i la tecnologia al ciutadà, a més de disposar de zones d'esbarjo i menjar. L'obertura d'este espai va consolidar la projecció nacional del complex.
 

OCEANOGRÀFIC, "CIUTAT SUBMARINA "

L'any 2002 la Ciutat de les Arts i les Ciències va ampliar els seus continguts amb l'Oceanogràfic, el parc marí més gran d'Europa que oferix un apassionant viatge submarí i que significa confirmar la projecció del complex a nivell europeu.
Va ser inaugurat el 12 de desembre del 2002 pel president de la Generalitat Valenciana, José Luis Olivas. José Manuel Aguilar era director general de la Ciutat de les Arts i les Ciències.
El recinte reunix una representació dels principals ecosistemes marins del planeta, -des de l'Atlàntic, el Mediterrani, les aigües continentals, fins als mars gelats de l'Àrtic o l'Antàrtic, passant pels hàbitats temperats o tropicals- i destaca pels projectes d'educació, conservació i investigació de les ciències del mar. 
 

PALAU DE LES ARTS REINA SOFÍA, "COLISEU DEL SEGLE XXI"

Inaugurat el 8 d'octubre de 2005 per Sa Majestat la Reina Sofía i el Presidente de la Generalitat, Francisco Camps, el Palau de les Arts Reina Sofía es un majestuós edifici dissenyat per Santiago Calatrava, amb aproximadament 37.000 metres quadrats de superfície i 70 metres d'alçària, que dota la ciutat de València i la Comunitat Valenciana de la millor infraestructura per a introduir-les en els circuits internacionals, especialment en el que fa a l'òpera i els grans espectacles musicals i teatrals.
Com a centre que naix en el segle XXI, el Palau de les Arts disposa de les tecnologies més modernes, adopta la imatge que correspon a un espai avantguardista i actual i es convertix en dinamitzador cultural que situa la Comunitat Valenciana, des de la seua centenària tradició musical, en un lloc privilegiat entre les regions de tot el món.
 

ÀGORA

En novembre de 2009, l'Àgora de la Ciutat de les Arts i les Ciències va acollir el primer torneig del Valencia Open 500 de Tennis. Es presentava la nova icona de la Ciutat de les Arts i les Ciències és un espai amb tanta versatilitat, que s'hi podran fer activitats de diversa naturalesa. Un escenari multifuncional projectat per a congressos, convencions, concerts i representacions, amb la possibilitat de transformar-se en zona per a exposicions.
Dissenyat per Santiago Calatrava, L'Àgora és una estructura metàl·lica de planta semblant a una el·lipse apuntada de 88 metres de llarg per 66 d'ample, i l'àrea coberta té vora 4.811 metres quadrats. Este gran espai interior es concep com una plaça pública coberta, de planta diàfana, al mateix nivell que els estanys i passejos adjacents.