Exposiciones RSS http://www.cac.es/va/exposiciones-rss.html ca Exposició Instants. Tercera edició /va/museu-de-les-ciencies/exposiciones/temporales/Exposicion-Instants-segunda-edicion.html dj., 19 de gen. 2023 11:13:00 +0100 Exteriors. La Ciutat de les Arts i les Ciències complix 25 anys. Amb motiu d'esta efemèride, convoquem la tercera edició del concurs fotogràfic INSTANTS, de la xarxa social Instagram. Les 20 imatges guanyadores formen part de l'exposició, de lliure accés, que s'ubica en els exteriors del complex.

]]>
CAC /va/museu-de-les-ciencies/exposiciones/temporales/Exposicion-Instants-segunda-edicion.html La Ciutat de les Arts i les Ciències és un dels punts més fotografiats de la ciutat. Pocs visitants es resistixen a immortaliltzar la seua extraordinària arquitectura i els seus originals continguts.

L'exposició ‘Instants’, amb els guanyadors del concurs organitzat en la xarxa social Instagram, arreplega només una mostra de les múltiples imatges que proporciona un complex en què cada dia és possible descobrir un nou racó, un enquadrament diferent, una composició original, un instant inèdit.

En el compte oficial d'Instagram @ciudadartesciencias estan publicades totes les fotografies dels edificis i/o continguts de la Ciutat de les Arts i les Ciències que han participat en el concurs utilitzant l'etiqueta #25anysCiutatArtsCiències.

 

]]>
PRESENTACIÓ DE LLIBRE I CONFERÈNCIA ASTRONAUTA. PIONERES DE L’EXPLORACIÓ ESPACIAL /va/museu-de-les-ciencies/Ciclos-y-conferencias/Una-Comunitat-amb-Ciencia/LAS-PIONERAS-DE-LA-EXPLORACI-N-ESPACIAL.html dc., 18 de gen. 2023 14:49:00 +0100 Dra. Amèlia Ortiz-Gil. Observatori Astronòmic - Universitat de València.

19.00 hores. Dijous, 9 de febrer de 2023.

Auditori Santiago Grisolía del Museu de les Ciències.

]]>
CAC /va/museu-de-les-ciencies/Ciclos-y-conferencias/Una-Comunitat-amb-Ciencia/LAS-PIONERAS-DE-LA-EXPLORACI-N-ESPACIAL.html L’ESA va dur a terme en 2022 una nova selecció de 17 persones per al seu cos d’astronautes, 8 d’elles dones. El programa Artemis del NASA compta amb 18 astronautes, dels quals 9 també són dones. Pareix que, per fi, el camp de l’astronàutica va aconseguint una paritat de gènere per la qual han lluitat les xiques des dels primers temps de l’era espacial. Les que hui aconseguixen complir el seu somni de viatjar a l’espai estan en deute amb les pioneres que van haver d’enfrontar-se a obstacles de qualsevol tipus, fracassant al principi, però mantenint-se constants, generació rere generació, fins a aconseguir la seua incorporació gradual als distints cossos d’astronautes.

En el llibre: AstronautA. Pioneres de l'exploracó espacial,  podran trobar-se amb moltes d’estes pioneres, conéixer les seues lluites, esperances i anècdotes viscudes en un camp que durant dècades va ser exclusivament masculí.


Programa:
18.30: accés a la sala
19.00: conferència en l’Auditori Santiago Grisolía
20.00: fi de la conferència i inici del col·loqui
20.30: fi de l’activitat


L’accés a l’activitat s’efectuarà per la porta oest del carrer Menor del Museu (junt amb l’Hemisfèric).

Accés lliure fins a completar aforament.

Esta conferència serà gravada en vídeo i retransmesa en directe, podent ser difosa en qualsevol dels mitjans audiovisuals i/ o espais de la Ciutat de les Arts i les Ciències, així com en Youtube.

Si has vist esta conferència ens agradaria conéixer la teua opinió. En este enllaç trobaràs una enquesta de satisfacció sobre l'activitat.

]]>
Del traç a la realitat /va/museu-de-les-ciencies/Ciclos-y-conferencias/Una-Comunitat-amb-Ciencia/del-trazo-a-la-realidad.html dc., 04 de gen. 2023 15:00:00 +0100 L'exposició Del traç a la realitat proposa un recorregut pels diferents edificis que composen la Ciutat de les Arts i les Ciències

]]>
CAC /va/museu-de-les-ciencies/Ciclos-y-conferencias/Una-Comunitat-amb-Ciencia/del-trazo-a-la-realidad.html L'exposició Del traç a la realitat proposa un recorregut pels diferents edificis que composen la Ciutat de les Arts i les Ciències des dels primers dissenys del projecte fins a la seua construcció. A través d'imatges, maquetes, projeccions audiovisuals, plans i textos explicatius, els visitants podran descobrir les peculiaritats de cadascun dels edificis, comparar les diferents fases del disseny fins a arribar a la seua configuració definitiva, i conéixer els detalls més singulars de la seua construcció, iniciada en 1995. 

L'exposició es vertebra en dos àmbits: 

Vivint la Ciutat. Sentir, gaudir, habitar, compost per 52 imatges que reprodueixen moments de la vida de la Ciutat de les Arts i les Ciències.

Arquitectura. Reflexionar, crear, materialitzar, 16 lones de gran format que descriuen a través de breus textos i fotos, les característiques arquitectòniques de les diferents edificacions que conformen el complex.

]]>
CONFERÈNCIA. VHE: UNA QUARTA PART DEL PLANETA, EN RISC /va/museu-de-les-ciencies/Ciclos-y-conferencias/Una-Comunitat-amb-Ciencia/HEPATITIS-E.html dl., 19 de des. 2022 14:20:00 +0100 María Teresa Pérez Gracia. Catedràtica de Microbiologia de l'Universitat CEU Cardenal Herrera.

19.00 hores. Dijous, 20 d'abril de 2023.

Auditori Santiago Grisolía del Museu de les Ciències.

]]>
CAC /va/museu-de-les-ciencies/Ciclos-y-conferencias/Una-Comunitat-amb-Ciencia/HEPATITIS-E.html La infecció pel virus de l’hepatitis E (VHE) representa un problema emergent de salut pública mundial, constituint una de les principals causes d’hepatitis vírica aguda. L’hepatitis E ha sigut considerada des de la seua primera descripció com una malaltia amb un patró epidemiològic vinculat al consum d’aigües i aliments contaminats, i amb una prevalença superior en zones geogràfiques amb condicions sociosanitàries deficients.


Segons estimacions de l’OMS, al voltant de 2000 milions de persones, la qual cosa representa la quarta part de la població mundial, viuen en zones endèmiques per al VHE i, per tant, estan en risc d’infecció. La millora en les tècniques de diagnòstic ha aportat les dades necessàries per a demostrar que en els països desenvolupats la infecció pel VHE és freqüent, té caràcter autòcton i un patró epidemiològic distint, associant-se al contacte amb animals domèstics (zoonosi), especialment el porc. Un altre aspecte interessant és que el VHE pot produir hepatitis cròniques en trasplantats, inmunodeprimits i inclús en inmunocompetents.


En esta conferència descriurem els nous avanços en el coneixement del virus i de la malaltia, que poden tindre una transcendència notable des del punt de vista epidemiològic i sanitari.
 
 
Programa:
18.30: accés a la sala
19.00: conferència en l’Auditori Santiago Grisolía
20.00: fi de la conferència i inici del col·loqui
20.30: fi de l’activitat
 
L’accés a l’activitat s’efectuarà per la porta oest del carrer Menor del Museu (junt amb l’Hemisfèric)

Accés lliure fins a completar aforament.

Esta conferència serà gravada en vídeo i retransmesa en directe, podent ser difosa en qualsevol dels mitjans audiovisuals i/o espais de la Ciutat de les Arts i les Ciències, així com en Youtube.

Si has vist esta conferència ens agradaria conéixer la teua opinió. En este enllaç trobaràs una enquesta de satisfacció sobre l'activitat.

 

 

]]>
CONFERÈNCIA. L’IMPACTE DE LES MATEMÀTIQUES EN LA TECNOLOGIA ACTUAL /va/museu-de-les-ciencies/Ciclos-y-conferencias/Una-Comunitat-amb-Ciencia/IMPACTO-DE-LAS-MATEM-TICAS-EN-LA-TECNOLOG-A-ACTUAL.html dl., 19 de des. 2022 13:58:00 +0100 José Bonet Solves. Acadèmic Numerari de la Reial Acadèmia de Ciències Exactes, Físiques i Naturals d’Espanya. Catedràtic de Matemàtiques de la Universitat Politècnica de València.

19.00 hores. Dijous, 4 de maig de 2023.

Auditori Santiago Grisolía del Museu de les Ciències.

]]>
CAC /va/museu-de-les-ciencies/Ciclos-y-conferencias/Una-Comunitat-amb-Ciencia/IMPACTO-DE-LAS-MATEM-TICAS-EN-LA-TECNOLOG-A-ACTUAL.html El segle XXI ha sigut un periode d’implementació creixent de les tecnologies digitals en totes les àrees de l’activitat humana. És difícil trobar una indústria o investigació científica en què les tecnologies digitals no estiguen involucrades.
La capacitat de càlcul científic ha permés estos avanços. De fet, les matemàtiques són la base i el suport de tota la tecnologia moderna. Tenen una influència capital en internet i els telèfons digitals, en tomografia i imatges mèdiques, en robòtica, en criptografia i seguretat informàtica, en transmissió de dades i senyals, en reconeixement de la parla, en sistemes de posicionament global GPS, en l’ordenació de cerques en Google, en compressió d’imatges, en el cine digital, en finances i la predicció del comportament de valors en bossa i moltes altres àrees.

Els temes matemàtics imprescindibles en tot això comprenen des d'aspectes clàssics i relativament elementals, a desenvolupaments recents molt sofisticats que inclouen, per exemple, els nombres primers, grafos, matrius i autovalors, transformada de Radon, ondícules i transformades de Fourier, entre moltes altres qüestions.

El propòsit de la conferència és presentar algunes d'estes aplicacions, explicar alguns dels resultats matemàtics relacionats amb elles i, sobretot, emfatitzar que l'actiu, canviant i alhora universal, caràcter de les matemàtiques, les fa imprescindibles en el desenvolupament de les noves tecnologies, i seguiran sens dubte, provant la seua positiva influència en totes les esferes de l'activitat humana i la seua immensa contribució social.

Programa

18.30: Accés a la sala
19.00: Conferència en l’Auditori Santiago Grisolía
20.00:  Fi de la conferència i inici del col·loqui
20.30: Fi de l’activitat


L’accés a l’activitat s’efectuarà per la porta oest del carrer Menor del Museu (junt a l’Hemisfèric).

Accés lliure fins a completar aforament.

Esta conferència serà gravada en vídeo i retransmesa en directe, podent ser difosa en qualsevol dels mitjans audiovisuals i/o espais de la Ciutat de les Arts i les Ciències, així com en Youtube.

Si has vist esta conferència ens agradaria conéixer la teua opinió. En este enllaç trobaràs una enquesta de satisfacció sobre l'activitat.

]]>
CONFERÈNCIA. L'EVOLUCIÓ DEL SARS-COV-2: PASSAT, PRESENT I FUTUR /va/museu-de-les-ciencies/Ciclos-y-conferencias/Una-Comunitat-amb-Ciencia/-SARS-COV-2.html dl., 19 de des. 2022 12:22:00 +0100 Fernando González Caneles. Catedràtic de Genètica de l'Universitat de Valéncia. Àrea de Genómica i Salut de Fisabio, Coordinador del Servici d'Epidemiologia Molecular.

19.00 hores. Dijous, 1 de juny de 2023.

Auditori Santiago Grisolía del Museu de les Ciències.

]]>
CAC /va/museu-de-les-ciencies/Ciclos-y-conferencias/Una-Comunitat-amb-Ciencia/-SARS-COV-2.html Al complir-se els tres anys de l’inici de la pandèmia de Covid-19, disposem de la seqüència genòmica completa de més de 14 milions de virus, compartides públicament, en un esforç comú de la comunitat científica per facilitar l’accés a informació essencial per a conéixer les característiques del nou virus SARS-CoV-2, de com se va anar estenent i implantant en distints països a l’inici de la pandèmia, de com ha anat canviant i evolucionant durant este temps.

Esta és la primera ocasió en la història en què la comunitat científica ha pogut assistir i analitzar en directe l’aparició d’un nou patogen per a la nostra espècie i en esta conferència el Dr. González Candeles exposarà les principals fites en l’evolució del virus. Per a això, distingirà quatre fases en la pandèmia: la primera fase, o fase 0, correspon a l’origen del virus i l’inici de la seua dispersió en la regió de Hubei a Xina. La fase 1 es va caracteritzar per l’expansió a nivell global del virus, infectant a poblacions immunològicament naive. En eixa fase es va observar l’aparició d’algunes mutacions, arribant inclús una d’elles a fixar-se, però sense que tingueren clares diferències en el seu comportament epidemiològic o clínic. L’inici de la fase 2 va vindre marcada per la sorprenent aparició d’una variant amb un gran nombre de mutacions respecte al seu avantpassat més pròxim conegut.

La variant Alfa va inaugurar una fase en què es van començar a administrar vacunes que completaven la immunitat creixent de les poblacions derivada d’un gran nombre d’infeccions. Distintes variants de preocupació (VOC), com la pròpia alfa i delta, van aconseguir ràpidament la fixació en pràcticament totes les poblacions mundials, si bé este procés va estar esguitat per l’aparició d’altres VOC i VOI (variants d’interés), que mostraven clares diferències tant genètiques com en les seues capacitats de transmissió i capacitat de ser neutralitzades per anticossos, tant els monoclonals usats terapèuticament, com els produïts pel sistema immunitari com resultat d’infecció o de la vacunació.

L’última fase es caracteritza en l’actualitat per l’aparició i expansió d’una constel·lació de noves subvariants de la VOC Òmicron. La característica més destacada d’Òmicron és la seua gran transmissibilitat, que ha portat a pics epidèmics molt superiors als aconseguits en totes les fases anteriors. Una altra característica important d’Òmicron és la falta d’un llinatge o subvariant dominant: en l’actualitat, hi ha diversos subllinatges que coexistixen, amb distinta prevalença en segons quines poblacions, i que estan convergint en la regió més interessant del genoma viral a una seqüència comuna. Esta evolució convergent pot estar marcant l’arribada a un “pic adaptatiu” del que encara no sabem com afectarà l’evolució futura del virus.
 
Programa:
18.30: accés a la sala
19.00: conferència en l’Auditori Santiago Grisolía
20.00: fi de la conferència i inici del col·loqui
20.30: fi de l’activitat
 
L’accés a l’activitat s’efectuarà per la porta oest del carrer Menor del Museu (junt amb l’Hemisfèric).

Accés lliure fins a completar aforament.

Esta conferència serà gravada en vídeo i retransmesa en directe, podent ser difosa en qualsevol dels mitjans audiovisuals i/o espais de la Ciutat de les Arts i les Ciències, així com en els canals de difusió de vídeos massius en Internet.

Si has vist esta conferència ens agradaria conéixer la teua opinió. En este enllaç trobaràs una enquesta de satisfacció sobre l'activitat.

 

]]>
CONFERÈNCIA. ELS FÀRMACS I PRODUCTES DE L’ATENCIÓ PERSONAL EN EL CICLE DE L’AIGUA /va/museu-de-les-ciencies/Ciclos-y-conferencias/Una-Comunitat-amb-Ciencia/LOS-FARMACOS-Y-PRODUCTOS-DEL-CUIDADO-PERSONAL-EN-EL-CICLO-DEL-AGUA.html dl., 19 de des. 2022 10:38:00 +0100 Yolanda Picó. Catedràtica d’Universitat i investigadora en el Centre d’Investigacions sobre Desertificació (CIDE). Universitat de València.

19.00 hores. Dimecres, 20 de setembre de 2023.

Auditori Santiago Grisolía del Museu de les Ciències.

]]>
CAC /va/museu-de-les-ciencies/Ciclos-y-conferencias/Una-Comunitat-amb-Ciencia/LOS-FARMACOS-Y-PRODUCTOS-DEL-CUIDADO-PERSONAL-EN-EL-CICLO-DEL-AGUA.html Es sap relativament poc o res sobre la presència de contaminants emergents en els distints compartiments ambientals, raó per la qual i al seu torn conseqüència que no hagen sigut regulats, i de que la disponibilitat de mètodes per a la seua anàlisi siga nul·la o limitada. D’estos, els fàrmacs estan especialment lligats al creixement de la població, la societat del benestar i la gestió de la salut pública. Esta conferència se centra especialment en els fàrmacs, pel seu elevat consum i perquè estan dissenyats per a produir efectes en els organismes.

La principal font d’entrada d’estos compostos en el medi ambient aquàtic són les aigües residuals. Els processos de depuració no sempre són capaços d’acabar amb ells.

Els riscos que seguixen a la contaminació de l’aigua són difícils de precisar, ja que moltes vegades les dosis tòxiques sobre les quals es treballa són molt xicotetes, i el problema encara es complica més per la presència simultània de diversos contaminants.


 Programa:
18.30: accés a la sala
19.00: conferència en l’Auditori Santiago Grisolía
20.00: fi de la conferència i inici del col·loqui
20.30: fi de l’activitat
 
L’accés a l’activitat s’efectuarà per la porta oest del carrer Menor del Museu (junt amb l’Hemisfèric).

Accés lliure fins a completar aforament.

Esta conferència serà gravada en vídeo i retransmesa en directe, podent ser difosa en qualsevol dels mitjans audiovisuals i/o espais de la Ciutat de les Arts i les Ciències, així com en Youtube.

Si has vist esta conferència ens agradaria conéixer la teua opinió. En este enllaç trobaràs una enquesta de satisfacció sobre l'activitat.

 

 

]]>
Ruta 99 /va/museu-de-les-ciencies/exposiciones/temporales/Expo-ruta99.html dj., 15 de des. 2022 12:56:00 +0100 Descobrix el que t'estàs perdent!

Coneix l'encant de l'interior de la Comunitat Valenciana, en una ruta pels 24 pobles amb menys de 100 habitants. 

]]>
CAC /va/museu-de-les-ciencies/exposiciones/temporales/Expo-ruta99.html Des de Famorca fins a Herbés, la Ruta 99 és el camí que t'acosta a les terres menys habitades de la Comunitat Valenciana. Descobrix estos llocs, recés de pau, amb increïbles atractius per a disfrutar del senderisme, la naturalesa, la història i la gastronomia tradicional de la comarca a la qual pertanyen. 
La Ciutat de les Arts i les Ciències dona suport a esta iniciativa de la Generalitat Valenciana, amb una exposició que s'exhibirà al Museu de les Ciències.

A continuació, indiquem els pobles que formen la Ruta 99:

Alacant:
- Benillup
- Benimassot
- Famorca
- Tollos

Castelló:
- Castell de Cabres
- Espadilla
- Fuente la Reina
- Fuentes de Ayódar
- Herbers
- Higueras
- Matet
- Palanques
- Pavías
- Sacañet
- Torralba del pinar
- Torrechiva
- Vallat
- Vallibona
- Villamalur
- Villanueva de Viver
- Villores

València:
- Carrícola
- Puebla de San Miguel
- Sempere

Descàrrega el catàleg digital de l'exposició.

]]>
LA CIUTAT DELS MAJORS /va/museu-de-les-ciencies/Actividades-y-concursos/Actividades/LA-CIUTAT-DELS-MAJORS.html dv., 11 de nov. 2022 15:45:00 +0100 La Ciutat de les Arts i les Ciències posa en marxa el programa La Ciutat dels Majors, una proposta de visita per a atraure grups de persones a partir de de 65 anys, vinculades a centres municipals de majors i en el desenvolupament d'activitats d'envelliment actiu, de la mà dels ajuntaments de la Comunitat Valenciana.

]]>
CAC /va/museu-de-les-ciencies/Actividades-y-concursos/Actividades/LA-CIUTAT-DELS-MAJORS.html El programa inclou la visita l'Hemisfèric o al Museu de les Ciències, i podrà complementar-se amb un recorregut guiat pel Palau de la Generalitat, gràcies a la col·laboració de la Federació Valenciana de Municipis i Províncies (FVMP).

Complint amb els seus objectius en el marc del seu compromís social, la Ciutat de les Arts i les Ciències pretén, a través d'esta acció, facilitar i estendre l'accés a la cultura i a la ciència de la població de major edat.

Els grups que desitgen adscriure's a esta iniciativa, a través del seu ajuntament, disfrutaran d'una tarifa especial de 4,7 € per persona, per a una entrada de l'Hemisfèric o del Museu de les Ciències. A més, es pot completar esta activitat amb una visita guiada gratuïta al Palau de la Generalitat Valenciana, amb motiu dels 600 anys de la construcció de l'edifici.

Els ajuntaments interessats poden contactar a través del correu electrònic relacionesinstitucionales@cac.es o en el telèfon 96 197 55 44.

]]>
De 10.00 a 19.00 h. /va/hemisferic/proyecciones/De-10-a-19-horas-Museu.html dj., 20 d’oct. 2022 14:38:00 +0200 CAC /va/hemisferic/proyecciones/De-10-a-19-horas-Museu.html De 10.00 a 18.00 h. /va/hemisferic/proyecciones/De-10-a-18-horas-Museu-1.html dj., 20 d’oct. 2022 14:22:00 +0200 CAC /va/hemisferic/proyecciones/De-10-a-18-horas-Museu-1.html CONFERÈNCIA. EL TELESCOPI WEBB I LA SEUA PRIMERA CIÈNCIA ESPECTACULAR /va/museu-de-les-ciencies/Ciclos-y-conferencias/Una-Comunitat-amb-Ciencia/telescopio-webb.html dc., 19 d’oct. 2022 13:17:00 +0200 Anthony Marston. Agència Espacial Europea (ESA)

19.00 hores. Dijous, 17 de novembre de 2022

Auditori Santiago Grisolía del Museu de les Ciències 

]]>
CAC /va/museu-de-les-ciencies/Ciclos-y-conferencias/Una-Comunitat-amb-Ciencia/telescopio-webb.html El telescopi espacial Webb ha sigut un projecte durant més de 20 anys. A pesar dels problemes inicials que van provocar retards en el llançament, la nau espacial, inclòs el telescopi, ha realitzat un desplegament espectacular amb tots els instruments científics a bord que ara s’utilitzen per a la ciència diària. 

En esta conferència es repassaran alguns dels desafiaments en els anys pròxims al llançament i durant els primers mesos de la missió, quan el telescopi i els instruments científics es van usar per primera vegada en l’espai. Es continuarà revisant alguns dels primers resultats científics que ja mostren les poderoses capacitats de la missió. Estos inclouen indicis dels primers objectes de l’univers i les atmosferes dels planetes fora del nostre sistema solar.

Accés lliure prèvia inscripció. La inscripció finalitza a les 14 hores del dia de la conferència.

L'accés a l'activitat s'efectuarà per la porta oest del carrer Menor del Museu de les Ciències (al costat de l'Hemisfèric).

Esta conferència serà gravada en vídeo i retransmesa en directe, podent ser difosa en qualsevol dels mitjans audiovisuals i/ o espais de la Ciutat de les Arts i les Ciències, així com en els canals de difusió de vídeos massius en Internet.

Podràs seguir la conferència en directe a través del nostre canal de Youtube:

Si has vist esta conferència ens agradaria conéixer la teua opinió. En este enllaç trobaràs una enquesta de satisfacció sobre l'activitat.

 

]]>
CONFERÈNCIA I OBSERVACIÓ. POLS CÒSMICA /va/museu-de-les-ciencies/Ciclos-y-conferencias/Una-Comunitat-amb-Ciencia/polvo-cosmico.html dc., 12 d’oct. 2022 14:17:00 +0200 Olga Muñoz. Doctora en Ciències Físiques. Científica titular del departament el Sistema Solar de l'Institut d'Astrofísica d'Andalusia (IAA-CSIC)

19.00 hores. Dijous, 13 d'octubre de 2022

Auditori Santiago Grisolía del Museu de les Ciències 

]]>
CAC /va/museu-de-les-ciencies/Ciclos-y-conferencias/Una-Comunitat-amb-Ciencia/polvo-cosmico.html Conferència "Pols còsmica" dins del cicle d'Astronomia. De lliure accés, prèvia inscripció, se celebrarà el dijous, 13 d'octubre de 2022 a l'Auditori Santiago Grisolía del Museu de les Ciències.

Les xicotetes partícules de pols còsmica són les rajoles a partir de les quals es formen els sistemes planetaris inclòs, és clar, el nostre sistema solar. En esta conferència veurem on i com es forma la pols còsmica. Per què és important saber la seua grandària i com podem caracteritzar-lo a partir de l'anàlisi d'observacions astronòmiques o de les dades proporcionades per missions espacials. En particular parlarem de la missió Rosetta de l'Agència Espacial Europea (ESA) que ha acompanyat al cometa 67P/Churyumov-Gerasimenko en el seu viatge al voltant del Sol. Les dades proporcionades per Rosetta han revolucionat, entre moltes altres coses, el coneixement que teníem sobre la pols cometària. A més, es presentarà el Laboratori de Pols Còsmica de l'IAA, on se simula la interacció de la llum solar (o de qualsevol altra estrela) amb núvols de pols còsmica.

Al final de la conferència, si les condicions meteorològiques ho permeten, es realitzarà una observació de la Galàxia d'Andròmeda i Júpiter al Jardí d'Astronomia de l'Umbracle a càrrec de l'Associació Valenciana d'Astronomia (AVA).

Accés lliure prèvia inscripció. La inscripció finalitza a les 14 hores del dia de la conferència

Programa: 
19.00: conferència a l'Auditori Santiago Grisolía
20.00: fi de la conferència 
20.30: observació 

L'accés a l'activitat s'efectuarà per la porta oest del carrer Menor del Museu (al costat de l'Hemisfèric)

Esta conferència serà gravada en vídeo i retransmesa en directe, podent ser difosa en qualsevol dels mitjans audiovisuals i/ o espais de la Ciutat de les Arts i les Ciències, així com en els canals de difusió de vídeos massius en Internet.

Podràs seguir la conferència en directe a través del nostre canal de Youtube:

Si has vist esta conferència ens agradaria conéixer la teua opinió. En este enllaç trobaràs una enquesta de satisfacció sobre l'activitat

 

]]>
CONFERÈNCIA. ALTRES MONS EN EL COSMOS? LA RECERCA DE PLANETES SIMILARS A LA TERRA I... POTSER FORMES DE VIDA! /va/museu-de-les-ciencies/Ciclos-y-conferencias/Una-Comunitat-amb-Ciencia/michel-mayor-otros-mundos.html dc., 05 d’oct. 2022 15:17:00 +0200 Michel Mayor de la Universitat de Ginebra i Premi Nobel de Física en 2019.

19.00 hores. Dimecres, 29 de juny de 2022.

Auditori Santiago Grisolía del Museu de les Ciències

]]>
CAC /va/museu-de-les-ciencies/Ciclos-y-conferencias/Una-Comunitat-amb-Ciencia/michel-mayor-otros-mundos.html Conferència "Altres mons en el cosmos? La recerca de planetes similars a la Terra i... potser formes de vida! dins del cicle d'Astronomia. De lliure accés, prèvia inscripció, se celebrarà el dimecres, 29 de juny a l'Auditori Santiago Grisolía del Museu de les Ciències. El premi nobel Michel Mayor oferirà esta conferència aprofitant la seua visita a València amb motiu de la celebració de la Reunió Anual de la Societat Astronòmica Europea (EAS), la major conferència d'astronomia europea.

"Existixen molts mons o existix només un únic món? Eixa és una de les més nobles i elevades qüestions plantejades en l'estudi de la Naturalesa". Alberto Magnus

Hi ha altres mons en l'univers? La vida existix en altres llocs del cosmos? La tecnologia del nostre temps ha fet possible transformar este somni de l'antiguitat en un camp fascinant de l'astrofísica moderna. Vint-i-sis anys després del descobriment del primer planeta en òrbita entorn d'una estrela com el nostre Sol, milers de sistemes planetaris han sigut descoberts. Estos primers descobriments ens revelen una sorprenent diversitat d'estos sistemes, molt diferents al nostre sistema solar. Després de l'eufòria d'estos primers descobriments, l'era de l'estudi d'atmosferes exoplanetàries està començant. És fascinant que, malgrat l'enorme contrast entre la lluminositat de l'estrela i la feble llum reflectida pel planeta, l'anàlisi de les atmosferes siga possible i es beneficie de telescopis en l'espai i telescopis gegants en la Terra, amb diàmetres de fins a 39 metres. Existixen formes de vida en altres llocs del cosmos? L'anàlisi de les atmosferes planetàries podria revelar biosignatures, característiques espectrals induïdes pel desenvolupament de vida. Avanços en estudis d'espectroscòpia ens fan pensar que la recerca de vida extraterrestre és possible.

Accés lliure prèvia inscripció. La inscripció finalitza a les 14 hores del dia de la conferència

L'accés a l'activitat s'efectuarà per la porta oest del carrer Menor del Museu (al costat de l'Hemisfèric). La conferència serà en francés amb traducció simultània.

Esta conferència serà gravada en vídeo i retransmesa en directe, podent ser difosa en qualsevol dels mitjans audiovisuals i/ o espais de la Ciutat de les Arts i les Ciències, així com en els canals de difusió de vídeos massius en Internet.

Si has vist esta conferència ens agradaria conéixer la teua opinió. En este enllaç trobaràs una enquesta de satisfacció sobre l'activitat

]]>
CONFERÈNCIA "L'UNIVERS INVISIBLE: DELS NEUTRINS A lA MATÈRIA FOSCA". 27 D'OCTUBRE DE 2022 /va/museu-de-les-ciencies/Ciclos-y-conferencias/Una-Comunitat-amb-Ciencia/DIA-DE-LA-MATERIA-OSCURA.html dc., 05 d’oct. 2022 12:58:00 +0200 El dijous, 27 d’octubre explicarem en el Museu de les Ciències què sabem sobre la matèria fosca i per què estem segurs de que existix.   

]]>
CAC /va/museu-de-les-ciencies/Ciclos-y-conferencias/Una-Comunitat-amb-Ciencia/DIA-DE-LA-MATERIA-OSCURA.html El dia 31 d'octubre s'organitza, internacionalment, el "Dia de la Matèria Fosca". És una iniciativa impulsada pel CERN, Fermilab i altres laboratoris de física de partícules perquè es divulgue la física de la matèria fosca.

La Ciutat de les Arts i les Ciències en col·laboració amb l'Institut de Física Corpuscular (IFIC), CSIC-Universitat de València celebra, per sisé any consecutiu, el Dark Matter Day.

Tota la matèria visible al nostre al voltant, que consistix en galàxies, estreles, planetes i éssers vius, constituix només el 5% de l'energia total de l'univers. La resta de l'energia de l'univers, el 95%, és invisible, i està formada per dues substàncies desconegudes: l'energia fosca (un 70%) i la matèria fosca (un 25%). Entre els enigmes més importants de la física fonamental es troben l'origen de les diminutes masses dels neutrins i la naturalesa de la matèria fosca.

El dijou, 27 d'octubre, a les 19.00 hores a l'Auditori Santiago Grisolía del Museu de les Ciències, Juan Herrero García, investigador distingit CIDEGENT i membre del IFIC (Institut de Física Corpuscular, CSIC-Univertitat de València) ens explicarà què són els neutrins i l'evidència observacional per a l'existència de la matèria fosca. Totes dues partícules són molt abundants, però alhora són extremadament difícils de detectar a causa de les seues febles interaccions amb els àtoms. Si bé s'han aconseguit detectar neutrins experimentalment, la matèria fosca encara no s'ha pogut observar o produir directament en el laboratori. En esta xarrada ens endinsarem en l'univers fosc, tractant de llançar un poc més de llum.

Lliure accés prèvia inscripció. La inscripció finalitza a les 14 hores del dia de la conferència

18.30: accés a la sala
19.00: conferència a l'Auditori Santiago Grisolía
20.00: fi de la conferència i inici del col·loqui
20.30: fi de l'activitat 

L'accés a l'activitat s'efectuarà per la porta oest del carrer Menor del Museu de les Ciències (al costat de l'Hemisfèric).

Esta conferència serà gravada en vídeo i retransmesa en directe, podent ser difosa en qualsevol dels mitjans audiovisuals i/ o espais de la Ciutat de les Arts i les Ciències, així com en els canals de difusió de vídeos massius en Internet.

Podràs seguir la conferència en directe a través del nostre canal de Youtube.

Si has vist esta conferència ens agradaria conéixer la teua opinió. En este enllaç trobaràs una enquesta de satisfacció sobre l'activitat
]]>
CONFERÈNCIA. QUAN LES GALÀXIES XOQUEN. /va/museu-de-les-ciencies/Ciclos-y-conferencias/Una-Comunitat-amb-Ciencia/cuando-galaxias-choca.html dc., 28 de set. 2022 11:42:00 +0200 Carlos López San Juan. Responsable de l'Àrea d'Investigació del Centre d'Estudis de Física del Cosmos d'Aragó (CEFCA)

19.00 hores. Dijous, 21 d'abril de 2022

Auditori Santiago Grisolía del Museu de les Ciències 

]]>
CAC /va/museu-de-les-ciencies/Ciclos-y-conferencias/Una-Comunitat-amb-Ciencia/cuando-galaxias-choca.html Conferència "Quan les galàxies xoquen" dins del cicle d'Astronomia. De lliure accés, prèvia inscripció, se celebrarà el dijous, 21 d'abril de 2022 a l'Auditori Santiago Grisolía del Museu de les Ciències.

Al començament del segle XX descobrim que la nostra llar en el cosmos és una galàxia entre moltes altres. La diversitat de les galàxies va ser palesa des del primer moment, amb galàxies el·líptiques de forma esferoidal i poblacions estel·lars envellides, galàxies espirals amb braços i formació estel·lar intensa, galàxies irregulars sense una forma definida i galàxies peculiars amb característiques notables. Ara entenem estos objectes peculiars com a galàxies xocant en un procés de fusió. Al llarg d'esta ponència descobrirem l'origen de les galàxies peculiars, el seu impacte en l'evolució de l'univers i la seua importància per al futur de la nostra galàxia, la Via Làctia.

Accés lliure prèvia inscripció. La inscripció finalitza a les 14 hores del dia de la conferència

Programa: 
19.00: conferència a l'Auditori Santiago Grisolía
20.00: fi de la conferència i inici del col·loqui
20.30: fi de l'activitat

L'accés a l'activitat s'efectuarà per la porta oest del carrer Menor del Museu (al costat de l'Hemisfèric)

Esta conferència serà gravada en vídeo i retransmesa en directe, podent ser difosa en qualsevol dels mitjans audiovisuals i/ o espais de la Ciutat de les Arts i les Ciències, així com en els canals de difusió de vídeos massius en Internet.

Si has vist esta conferència ens agradaria conéixer la teua opinió. En este enllaç trobaràs una enquesta de satisfacció sobre l'activitat

]]>
PREGUNTA-LI A UNA CIENTÍFICA. "COMPRENDRE L'UNIVERS". ACTIVITAT PER A ESCOLARS. 11 DE MARÇ DE 2022 /va/museu-de-les-ciencies/Ciclos-y-conferencias/Una-Comunitat-amb-Ciencia/preguntale-comprender-universo.html dc., 21 de set. 2022 15:00:00 +0200 Licia Verde, Premi Rei Jaume I d'Investigació Bàsica, doctora en Ciències Físiques i investigadora de l'Institut de Ciències del Cosmos de la UB (ICCUB) i professora d'Investigació de Física i Astronomia en la Institució Catalana d'Investigació i Estudis Avançats (ICREA), participa l'11 de març en l'activitat "Pregunta-li a una científica" en la qual estudiants de Secundària i Batxillerat formularan les seues preguntes sobre l'univers. 

]]>
CAC /va/museu-de-les-ciencies/Ciclos-y-conferencias/Una-Comunitat-amb-Ciencia/preguntale-comprender-universo.html Gràcies a Einstein, sabem que mirar lluny en l'espai és mirar arrere en el temps. Així que hem capturat la llum i pres fotografies no sols de l'univers contemporani sinó també de l'univers jove, adolescent i infantil. En el camí hem aprés molt sobre el cosmos que ens envolta, el seu origen, evolució i les lleis físiques que el regixen. El model cosmològic estàndard ha sigut establit i els seus paràmetres han sigut mesurats amb una precisió sense precedents. No obstant això, encara hi ha moltes preguntes encara sense resposta: de què es compon l'univers? com va començar tot? què és el que propulsa la seua expansió? Esta dècada serà l'època daurada dels grans cartografiats, un gran esforç coordinat de la comunitat científica en el camp està en marxa per a "fotografiar” el cosmos produint una quantitat de dades exponencialment creixent. Això ens proporcionarà nous desafiaments i oportunitats.

El divendres, 11 de març a les 11 hores, Licia Verde, Premi Rei Jaume I d'Investigació Bàsica, doctora en Ciències Físiques i investigadora de l'Institut de Ciències del Cosmos de la UB (ICCUB) i professora d'Investigació de Física i Astronomia en la Institució Catalana d'Investigació i Estudis Avançats (ICREA), respondrà a les preguntes d'estudiants de Secundària i Batxillerat dins de la iniciativa "Pregunta-li a una científica". Els alumnes descobriran de primera mà el treball que realitza i l'abast i importància de la seua investigació. 

Els col·legis interessats a participar poden enviar les seues preguntes al correu divulgación@cac.es, abans del 5 de març, amb les dades del centre i els noms dels alumnes que formulen les qüestions. Es realitzarà una selecció. 

L'accés a l'activitat s'efectuarà per la porta oest del carrer Menor del Museu (al costat de l'Hemisfèric).

Esta conferència serà gravada en vídeo i retransmesa en directe, podent ser difosa en qualsevol dels mitjans audiovisuals i/ o espais de la Ciutat de les Arts i les Ciències, així com en els canals de difusió de vídeos massius en Internet.

]]>
CONFERÈNCIA. OBSERVANT LA LLUM DE L'UNIVERS MÉS LLUNYÀ /va/museu-de-les-ciencies/Ciclos-y-conferencias/Una-Comunitat-amb-Ciencia/universo-lejano.html dc., 14 de set. 2022 13:29:00 +0200 Licia Verde. Premi Rei Jaume I d'Investigació Bàsica. Doctora en Ciències Físiques i investigadora de l'Institut de Ciències del Cosmos de la UB (ICCUB) i professora d'Investigació Física i Astronòmica en la Institució Catalana d'Investigació i Estudis Avançats (ICREA)

19.00 hores. Dijous, 10 de març de 2022

Auditori Santiago Grisolía del Museu de les Ciències 

]]>
CAC /va/museu-de-les-ciencies/Ciclos-y-conferencias/Una-Comunitat-amb-Ciencia/universo-lejano.html Conferència "Observant la llum de l'univers més llunyà" dins del cicle d'Astronomia. De lliure accés, prèvia inscripció, se celebrarà el dijous, 10 de març 2022 a l'Auditori Santiago Grisolía del Museu de les Ciències.

Gràcies a Einstein, sabem que mirar lluny en l'espai és mirar arrere en el temps. Així que hem capturat la llum i pres fotografies no sols de l'univers contemporani sinó també de l'univers jove, adolescent i infantil. En el camí hem aprés molt sobre el cosmos que ens envolta, el seu origen, evolució i les lleis físiques que el regixen. El model cosmològic estàndard ha sigut establit i els seus paràmetres han sigut mesurats amb una precisió sense precedents. No obstant això, encara hi ha moltes preguntes encara sense resposta: de què es compon l'univers? com va començar tot? què és el que propulsa la seua expansió? Esta dècada serà l'època daurada dels grans cartografiats, un gran esforç coordinat de la comunitat científica en el camp està en marxa per a "fotografiar” el cosmos produint una quantitat de dades exponencialment creixent. Això ens proporcionarà nous desafiaments i oportunitats.

Accés lliure prèvia inscripció. La inscripció finalitza a les 14 hores del dia de la conferència

Programa: 
19.00: conferència a l'Auditori Santiago Grisolía
20.00: fi de la conferència i inici del col·loqui
20.30: fi de l'activitat

L'accés a l'activitat s'efectuarà per la porta oest del carrer Menor del Museu (al costat de l'Hemisfèric)

Esta conferència serà gravada en vídeo i retransmesa en directe, podent ser difosa en qualsevol dels mitjans audiovisuals i/ o espais de la Ciutat de les Arts i les Ciències, així com en els canals de difusió de vídeos massius en Internet.

]]>
CONFERÈNCIA I OBSERVACIÓ. EXPLORANT L'UNIVERS AMB LES ONES GRAVITATÒRIES: PRESENT I FUTUR /va/museu-de-les-ciencies/Ciclos-y-conferencias/Una-Comunitat-amb-Ciencia/ondas-gravitatorias.html dc., 31 d’ag. 2022 12:46:00 +0200 Isabel Cordero. Doctora en Astrofísica. Universitat de València

19.00 hores. Dijous, 10 de febrer de 2022

Auditori Santiago Grisolía del Museu de les Ciències

]]>
CAC /va/museu-de-les-ciencies/Ciclos-y-conferencias/Una-Comunitat-amb-Ciencia/ondas-gravitatorias.html Conferència "Explorant l'univers amb les ones gravitatòries: present i futur" dins del cicle d'Astronomia. De lliure accés, prèvia inscripció, se celebrarà el dijous, 10 de febrer de 2022 a l'Auditori Santiago Grisolía del Museu de les Ciències.

Els interferòmetres de les col·laboracions Virgo, LIGO i KAGRA estan dissenyats per a detectar de manera directa ones gravitatòries. Són un fenomen físic que apareix en la teoria de la Relativitat General d'Einstein, proposta en 1915. Després d'un segle d'esforços teòrics, computacionals i tecnològics, i malgrat els dubtes del mateix Einstein, les recents deteccions d'ones gravitatòries estan revolucionant la comprensió dels esdeveniments més violents de l'univers i juntament amb altres tipus de senyals estan marcant l'inici de l'astronomia de multi-missatgers. En esta conferència explicarem què són les ones gravitatòries, com podem detectar-les, quins senyals hem sigut capaços de detectar i els futurs passos que estan per arribar en este camp. Les deteccions actuals ens han permés corroborar l'existència d'objectes amb propietats mai vistes fins ara i les futures observacions ens faran anar més enllà llançant llum sobre les propietats de les poblacions d'aquests i altres objectes.

Al final de la conferència, si les condicions meteorològiques ho permeten, es realitzarà una observació de la Lluna Gibosa al Jardí d'Astronomia de l'Umbracle a càrrec de l'Associació Valenciana d'Astronomia (AVA).

Accés lliure prèvia inscripció. La inscripció finalitza a les 14 hores del dia de la conferència sobre l'activitat

Programa: 
19.00: conferència a l'Auditori Santiago Grisolía
20.00: fi de la conferència 
20.30: observació 

L'accés a l'activitat s'efectuarà per la porta oest del carrer Menor del Museu (al costat de l'Hemisfèric)

Esta conferència serà gravada en vídeo i retransmesa en directe, podent ser difosa en qualsevol dels mitjans audiovisuals i/ o espais de la Ciutat de les Arts i les Ciències, així com en els canals de difusió de vídeos massius en Internet.

Si has vist esta conferència ens agradaria conéixer la teua opinió. En este enllaç trobaràs una enquesta de satisfacció sobre l'activitat

]]>
EXPOSICIÓ ESCOLAR 'VIRAL' /va/web/educacion/primaria-museo/Entrada-General-Museo/exposicion-escolar-viral.html dj., 02 de juny 2022 13:23:00 +0200 Coneix el poder de la ciència en esta mostra que explica què és el contagi, com funciona i el seu impacte en les nostres vides

]]>
CAC /va/web/educacion/primaria-museo/Entrada-General-Museo/exposicion-escolar-viral.html Esta exposició interactiva aborda les múltiples facetes del contagi a través d'una narrativa que inclou una varietat de fenòmens relacionats amb la biologia, l'epidemiologia i la salut pública, la ciència en xarxes, la psicologia o les ciències socials. L'alumnat pot participar en un simulacre de contagi, descobrir com les matemàtiques ens ajuden a entendre este fenomen, provar el "badallmetre" o entendre com funcionen les neurones espill mentre riuen a riallades. Viu una experiència positiva, divertida i...contagiosa!

La mostra ha sigut creada pel Pavilhão do Conhecimento - Centro Ciência Viva de Lisboa en cooperació amb Cité des Sciences et de l'Industrie a París i Heureka a Hèlsinki.

Recomanada per a alumnat des de 3r de primària

 

 

 

Descàrrega material didàctic
]]>