Exposiciones RSS http://www.cac.es/va/exposiciones-rss.html ca LIBERA, units contra la basuraleza /va/home/agenda/Actividades-y-concursos/actividades/LIBERA--unidos-contra-la-basuraleza.html dl., 29 de maig 2023 12:14:00 +0200 La Ciutat de les Arts i les Ciències participa del 3 al 8 de juny de 2023, el projecte d'acció social: "LIBERA, units contra la basuraleza", liderat per Ecoembes i l'associació SEO BirdLife. 

]]>
CAC /va/home/agenda/Actividades-y-concursos/actividades/LIBERA--unidos-contra-la-basuraleza.html El projecte LIBERA constituix una iniciativa de SEO BirdLife, en aliança amb ECOEMBES, amb l'objectiu de conscienciar i mobilitzar a la ciutadania per a mantindre els espais naturals lliures de ‘basuraleza’, nom que rep el fenomen generalitzat d'acumulació de fem en els entorns rurals i costaners de tot el món.

En el marc d'este projecte, es planteja per primera vegada la celebració d'una campanya dedicada a la commemoració del Dia Mundial dels Oceans el 8 de juny, sent la ciutat de València i l'àmbit de la Ciutat de les Arts i les Ciències el bressol d'acolliment de les següents activitats:

 

 

 

 

Dissabte, 3 de juny. Campanya de mobilització voluntària i col·laborativa: 1m2 contra la ‘basuraleza’Convocada en el jardín del Turia – tramo XVI, adjacent al Museu de les Ciències i a l’Oceanogràfic. Esta zona es convertix en punt de recollida de ‘basuraleza’ abandonada en este entorn verd, on personal voluntari retirarà els residus que hagueren d'haver acabat en la naturalesa. En esta activitat, participarà personal de la Ciutat de les Arts i les Ciències com resultat de la seua implicació en la conservació ambiental i la prevenció dels espais naturals que ens envolten.

 

 

 

 

 

 

Dilluns, 5 de junyXarrades contra la basuraleza 2023. Amb motiu del Dia Mundial del Medi Ambient s'impartiran una sèrie de xarrades divulgatives contra la ‘basuraleza’, conduïdes per l'humorista i presentador Juan Luis Cano (Gomaespeuma), amb l'ajuda de la biòloga i divulgadora científica Odile Rodríguez de la Fuente i els coordinadors del projecte LIBERA, Miguel Muñoz en SEO BirdLife i Sara Güemes en Ecoembres, a les 19.00 hores a l'auditori Santiago Grisolía del Museu de les Ciències.

Si has vist esta conferència ens agradaria conéixer la teua opinió. En este enllaç trobaràs una enquesta de satisfacció sobre l'activitat.

 

 

 

 

Dijous, 8 de junyCelebració del Dia Mundial dels Oceans. Inauguració de dos exposiciones temporals al Museu de les Ciències i a l’Oceanogràfic:

  • Museu de les Ciències:  inauguració a les 11.00 hores de l'exposició Stop ‘basuraleza’, al carrer Menor.
  • Oceanogràfic: inauguració instal·lació Macropeixera de ‘basuraleza’, amb l'objectiu de conscienciar sobre el greu problema que representa la contaminació de les mars.

 

 

 

 

 

Coneixement, prevenció i participació són els tres pilars sobre els quals el projecte LIBERA pretén conscienciar i mobilitzar a la ciutadania per a mantindre els espais naturals lliures de residus.

Les conferències seràn gravades en vídeo i retransmeses en directe, podent ser difosa en qualsevol dels mitjans audiovisuals i/ o espais de la Ciutat de les Arts i les Ciències, així com en Youtube.

 

 
]]>
Exposició fotogràfica "75 aniversari del personal de la pau de les Nacions Unides" /va/museu-de-les-ciencies/Ciclos-y-conferencias/Una-Comunitat-amb-Ciencia/exposicion-fotografica-ONU.html dv., 26 de maig 2023 12:53:00 +0200 El Museu de les Ciències acull l'exposició fotográfica, amb motiu del 75 aniversari del personal de la pau de les Nacions Unides, que podrà visitar-se del 2 de juny al 15 de juliol de 2023 en els exteriors de la Ciutat de les Arts i les Ciències, concretament sota el pont de Montolivet.

]]>
CAC /va/museu-de-les-ciencies/Ciclos-y-conferencias/Una-Comunitat-amb-Ciencia/exposicion-fotografica-ONU.html L'exposició fotogràfica "75 aniversari del personal de la pau de les Nacions Unides" forma part d'una campanya global, d'un any de durada, promoguda per la Secretària de l'ONU sota el lema ‘La pau comença amb mi’. Esta campanya busca mostrar el impacte de les operacions de manteniment de la pau de l'ONU en les vides de milions de persones atrapades en conflictes violents, i commemorar i honrar a totes les persones que han treballat per a protegir i promoure la pau a tot el món.

 

Des de 1948, més de dos milions de Cascos Blaus de 125 països han servit en 71 operacions. Hui dia, més de 87.000 dones i homes treballen per a construir la pau zones en conflicte a Àfrica, Àsia, Europa i Orient Mitjà. L'exhibició presentarà fotografies d'alta qualitat dels Casos Blaus, juntament amb informació detallada sobre la seua història i el seu llegat.

 

La mostra és de lliure accés i podrà visitar-se del 2 de juny fins al 15 de juliol de 2023, sota del pont de Montolivet.

 

]]>
Concurs Reacciona! 5 de maig de 2023 /va/home/agenda/Actividades-y-concursos/concursos/Concurso-Reacciona-quimica-.html dg., 02 d’abr. 2023 09:30:00 +0200 La Ciutat de les Arts i les Ciències i la secció territorial de València de la Real Societat Espanyola de Química (RSEQ-STVAL) han organitzat la dotzena edició del concurs Reacciona! amb l'objectiu de promoure l'interés per la química entre els jóvens

]]>
CAC /va/home/agenda/Actividades-y-concursos/concursos/Concurso-Reacciona-quimica-.html La Ciutat de les Arts i les Ciències i la secció secció territorial de València de la Real Societat Espanyola de Química (RSEQ-VAL) organitzen una nova edició del concurs Reacciona! Esta iniciativa té com a finalitat incentivar als estudiants de 3r i 4t de Secundària,  Batxillerat, cicles formatius de Formació Professional de tota Espanya, a presentar un material multimèdia (duració màxima de 5 minuts) que expose, de forma didàctica, creativa i original, algun procés químic; en especial, aquells que han contribuït de manera especial al benestar de la societat o resulten més formatius i il·lustratius.

Final i entrega de premis: 5 de maig de 2023

Més informació sobre la competició en el concurs Reacciona!

]]>
Cursos per a professors. Programa CESAR TEACHERS TRAININGS /va/home/agenda/Actividades-y-concursos/actividades/curso-profesores-programa-cesar-.html ds., 01 d’abr. 2023 13:00:00 +0200 Professors de Primària, Secundària, Batxillerat i Cicles Formatius compartixen experiències amb els científics i enginyers de l'Agència Espacial Europea (ESA) a través de videoconferències.

 

]]>
CAC /va/home/agenda/Actividades-y-concursos/actividades/curso-profesores-programa-cesar-.html L'Agència Espacial Europea (ESA), el Centre de Formació, Innovació i Recursos Educatius de l'àmbit Científic, Tecnològic i Matemàtic (CEFIRE STEM) i la Ciutat de les Arts i les Ciències organitzen una sèrie de cursos dins del programa CESAR Teachers Trainings, un projecte pioner que permet ficar en contacte a professors de Primària, Secundària, Batxillerat i Cicles Formatius amb els científics i enginyers de l'ESA. 

Durant els cursos s'explicaran les principlas missions científiques i com la tecnologia espacial pot utilitzar-se a la Terra. També s'aportaran ferramentes educatives que poden aplicar-se en els centres escolars. Les últimes sessions dels cursos es dedicaran a mostrar distints continguts astronòmics de la Ciutat de les Arts i les Ciències. 

Més informació i inscripcions

]]>
MÚSICA EN OBERT AMB BERKLEE /va/museu-de-les-ciencies/Actividades-y-concursos/Actividades/musica-abierto-berklee.html dc., 29 de març 2023 16:00:00 +0200 La Ciutat de les Arts i les Ciències en col·laboració amb Berklee College of Music oferix una nova edició del programa d'activitats "Música en obert amb Berklee"

]]>
CAC /va/museu-de-les-ciencies/Actividades-y-concursos/Actividades/musica-abierto-berklee.html La Ciutat de les Arts i les Ciències i el campus a València de Berklee College of Music col·laboren de nou en un programa d'activitats culturals que inclou concerts de lliure accés, projeccions, tallers i demostracions on ciència, creativitat i música es combinen de la mà d'uns músics dotats d'un extraordinari talent. 

Més informació en Música en obert 

]]>
HARMONIA QUÀNTICA 2023: La música del bosó de Higgs. 4 D'ABRIL /va/museu-de-les-ciencies/Actividades-y-concursos/Actividades/concierto-armonia-cuantica.html dc., 22 de març 2023 08:00:00 +0100 La Ciutat de les Arts i les Ciències acull l'activitat "Harmonia Quàntica"

]]>
CAC /va/museu-de-les-ciencies/Actividades-y-concursos/Actividades/concierto-armonia-cuantica.html La música, com la ciència, es compon de patrons. En música és la lògica del compositor la que està ordenant eixos elements; en ciència, és la lògica de la naturalesa. En tots dos casos nosaltres tractem de capturar eixa lògica, a vegades amb la raó, a vegades amb la intuïció, i en el millor dels casos amb una virtuosa combinació d'ambdues.

L'objectiu d'Harmonia Quàntica és reunir aquests dos mons, diferents però paral·lels, i crear un fòrum en el qual la ciència servisca d'inspiració a les arts. El mes de setembre passat científics de l'Institut de Física Corpuscular es van reunir amb estudiants de composició del Conservatori Superior de Música Joaquín Rodrigo i van passar un matí parlant de ciència. El tema del dia era el bosó de Higgs, l'única partícula elemental descoberta en el que portem de segle XXI. El seu descobriment es va anunciar al juliol de 2012, i l'any passat, per tant, estàvem d'aniversari.

D'aquella reunió, van sorgir quatre peces musicals, que són les que podrem escoltar el pròxim dia 4 d'abril en el Museu de les Ciències. Les quatre, cadascuna a la seua manera, tracten de traduir a música esta història de descobriment, de com anem revelant el mecanisme que fa funcionar a la naturalesa. Este és el menú que Harmonia Quàntica ens oferix enguany.

Com en edicions anteriors, l'esdeveniment començarà amb una breu xarrada de divulgació que explicarà per què el bosó de Higgs és important i com va ser descobert, i després s'interpretaran les quatre obres. Abans de cadascuna d'elles el compositor o compositora ens guiarà a través de la seua música, explicant com ha convertit els conceptes científics en material musical.

Programa:

18.30  accés a l'Auditori Santiago Grisolía
19.00  presentació activitat i inici de la xarrada
19.25  concert
20.15  fi activitat

Veure programa complet

L'entrada al concert és gratuïta, fins a completar aforament.

L'esdeveniment està organitzat conjuntament per l'Institut de Física Corpuscular (IFIC), el Conservatori Superior de Música Joaquín Rodrigo i el Museu de les Ciències de València.

]]>
De 10 a 16 horas Museu /va/hemisferic/proyecciones/De-10-a-16-horas-Museu.html dv., 17 de febr. 2023 15:17:00 +0100 CAC /va/hemisferic/proyecciones/De-10-a-16-horas-Museu.html CONFERÈNCIA. QUÍMICA I SOSTENIBILITAT. 21 DE FEBRER 2023 /va/museu-de-les-ciencies/Ciclos-y-conferencias/Santiago-Grisolia/conferencia-quimica-y-sostenibilidad.html dc., 15 de febr. 2023 16:15:00 +0100 Avelino Corma. Institut de Tecnologia Química, UPV-CSIC. Universitat Politècnica de València. Premi Santiago Grisolía 2022.

19.00 hores. Dimarts 21 de febrer de 2023.

Auditori Santiago Grisolía Museu de les Ciències.

]]>
CAC /va/museu-de-les-ciencies/Ciclos-y-conferencias/Santiago-Grisolia/conferencia-quimica-y-sostenibilidad.html La química ha estat i està en la base del nostre desenvolupament econòmic i social. Desenvolupar una química sostenible a través de la ciència i la tecnologia és el nostre objectiu actual. En la conferència, ens centrarem en mostrar el paper que juga la ciència i la tecnologia química, en els camps de sostenibilitat, energia, aigua, alimentació i salut.

Programa:
18.30: accés a la sala
19.00: conferència en l’Auditori Santiago Grisolía
20.00: fi de la conferència i inici del col·loqui

20.30: fi de l’activitat

L’accés a l’activitat s’efectuarà per la porta oest del carrer Menor del Museu (junt amb l’Hemisfèric).

Accés lliure fins a completar aforament.

Esta conferència serà gravada en vídeo i retransmesa en directe, podent ser difosa en qualsevol dels mitjans audiovisuals i/o espais de la Ciutat de les Arts i les Ciències, així com en Youtube.

Si has vist esta conferència ens agradaria conéixer la teua opinió. En este enllaç trobaràs una enquesta de satisfacció sobre l'activitat.

]]>
CONFERÈNCIA. CAP A UN FUTUR SOSTENIBLE I DESCARBONITZAT: EL PAPER FONAMENTAL DE L’ELECTROQUÍMICA. 9 DE MARÇ DE 2023 /va/museu-de-les-ciencies/Ciclos-y-conferencias/Santiago-Grisolia/CONFERENCIA-HACIA-UN-FUTURO-SOSTENIBLE-Y-DESCARBONIZADO.html dc., 15 de febr. 2023 16:13:00 +0100 Dra. Rosa Mª Arán. Institut d’Electroquímica de la Universitat d’Alacant. Premi Santiago Grisolía 2022.

19.00 hores. Dijous, 9 de març de 2023.

Auditori Santiago Grisolía Museu dels Ciències.

]]>
CAC /va/museu-de-les-ciencies/Ciclos-y-conferencias/Santiago-Grisolia/CONFERENCIA-HACIA-UN-FUTURO-SOSTENIBLE-Y-DESCARBONIZADO.html Pot ser l'electroquímica la pedra filosofal cap a un futur d'energia neta i sostenible?

L'electròlisi de l'aigua és un procés que consisteix en la descomposició electroquímica de l'aigua en hidrogen i oxigen. Encara que va ser descoberta fa més de 230 anys, només en els últims 10 anys hem vist un augment significatiu en l'interés mundial per aquest procés, a causa del seu potencial per a abordar la crisi energètica i climàtica que estem travessant.

En aquesta xarrada parlarem de la importància de l'electroquímica i la electrocatálisis, des dels combustibles fòssils cap a processos no contaminants, així com en el procés de descarbonització i conversió d'energia renovable en compostos químics i combustibles sostenibles. La conferència serà impartida per la Dra. Rosa Mª Aran Ais de l'Institut d'Electroquímica de la Universitat d'Alacant, on a més es presentaran les línies d'investigació en interfases electroquímiques que actualment estan abordant.

Programa:
18.30: accés a la sala
19.00: conferència en l’Auditori Santiago Grisolía
20.00: fi de la conferència i inici del col·loqui
20.30: fi de l’activitat

L’accés a l’activitat s’efectuarà per la porta oest del carrer Menor del Museu (junt amb l’Hemisfèric).

Accés lliure fins a completar aforament.

Esta conferència serà gravada en vídeo i retransmesa en directe, podent ser difosa en qualsevol dels mitjans audiovisuals i/ o espais de la Ciutat de les Arts i les Ciències, així com en Youtube.

Si has vist esta conferència ens agradaria conéixer la teua opinió. En este enllaç trobaràs una enquesta de satisfacció sobre l'activitat.

]]>
PREGUNTA-LI A UNA CIENTÍFICA. ELS EFECTES DEL CANVI CLIMÀTIC EN LES PLANTES. 11 DE MAIG 2023 /va/museu-de-les-ciencies/Ciclos-y-conferencias/Santiago-Grisolia/PREGUNTALE-A-UNA-CIENTIFICA-LOS-EFECTOS-DEL-CAMBIO-CLIMATICO-.html dc., 15 de febr. 2023 16:11:00 +0100 Sara Izquierdo. Investigadora Ramón i Cajal. Premi Santiago Grisolía 2022.

11.00 hores. Dijous, 11 de maig de 2023.

Auditori Santiago Grisolía del Museu de les Ciències.

]]>
CAC /va/museu-de-les-ciencies/Ciclos-y-conferencias/Santiago-Grisolia/PREGUNTALE-A-UNA-CIENTIFICA-LOS-EFECTOS-DEL-CAMBIO-CLIMATICO-.html
El canvi climàtic representa una amenaça per a la biodiversitat del planeta. Les plantes, com a organismes immòbils, no poden desplaçar-se quan les condicions del seu entorn no són les òptimes per al seu creixement i desenvolupament i, per tant, han de desenvolupar estratègies que els permeten sobreviure a aquestes situacions adverses.

En els últims anys, el canvi climàtic ha incrementat la freqüència i la intensitat de fenòmens meteorològics adversos com a sequeres i inundacions, altes i baixes temperatures. A més, la suma d'aquests fenòmens meteorològics amb la contaminació creixent d'aigües de reg (salinitat, pesticides, metalls pesants…) i la constant amenaça de plagues, dona lloc a una combinació de situacions desfavorables que posen en risc la viabilitat de molts cultius i, per tant, la disponibilitat d'aliments per a proveir la demanda d'una població en continu creixement. Així doncs, l'estudi de com responen les plantes a les combinacions de múltiples condicions adverses és clau per a desenvolupar cultius que toleren en major grau les condicions climàtiques derivades del canvi climàtic.

La conferència serà presentada per Eduardo Peris Fajarnés, catedràtic de Química Inorgànica i Orgànica de la Universitat Jaume I i membre del Comité d'Experts de la Ciutat de les Arts i les Ciències.

 

Programa:
10.30: accés a la sala
11.00: conferència i pregunta-li a una científica
13.00: fi de l’activitat

L’accés a l’activitat s’efectuarà per la porta oest del carrer Menor del Museu (junt amb l’Hemisfèric).

Esta activitat està dirigida a estudiants de l’últim cicle de Primària i Secundària. Pots inscriure’t enviant un mail a divulgacion@cac.es 

Esta conferència serà gravada en vídeo i retransmesa en directe, podent ser difosa en qualsevol dels mitjans audiovisuals i/ o espais de la Ciutat de les Arts i les Ciències, així com en Youtube.

Si has vist esta conferència ens agradaria conéixer la teua opinió. En este enllaç trobaràs una enquesta de satisfacció sobre l'activitat.

]]>
CONFERÈNCIA. EL QUE ELS EMBRIONS ENS ENSENYEN DEL CÀNCER I ALTRES MALALTIES. 16 DE MAIG 2023. /va/museu-de-les-ciencies/Ciclos-y-conferencias/Santiago-Grisolia/LOS-EMBRIONES-ANGELA-NIETO.html dc., 15 de febr. 2023 14:51:00 +0100 Ángela Nieto. Científica i acadèmica de la Reial Acadèmia de Ciències. Premi Santiago Grisolía 2022.

19.00 hores. Dimarts, 16 de maig de 2023.

Auditori Santiago Grisolía del Museu de les Ciències.

]]>
CAC /va/museu-de-les-ciencies/Ciclos-y-conferencias/Santiago-Grisolia/LOS-EMBRIONES-ANGELA-NIETO.html Una de les preguntes més fascinants en Biologia és com d’una sola cèl·lula sorgix un individu complet. Per a això, es posen en marxa mecanismes moleculars i cel·lulars en l’embrió que multipliquen les cèl·lules i les dirigixen al seu lloc de destí. Una vegada allí, les cèl·lules es diferencien en distints teixits i òrgans. Estos programes embrionaris s’apaguen i es mantenen així en l’adult sa. No obstant això, es tornen a activar en situacions patològiques, com la degeneració d’òrgans i la progressió del càncer cap a la formació de metàstasi. La metàstasi és la causa de més del 90% de les morts per càncer. No hi ha dubte que l’enteniment dels processos embrionaris ens ajudarà a dissenyar millors teràpies per a combatre estes malalties. 

La conferència serà presentada per Guillermina López Bendito, investigadora de l'Institut de Neurociències UMH-CSIC de la Universitat Miguel Hernández i membre del Comité d'Experts de la Ciutat de les Arts i les Ciències.

Programa:
18.30: accés a la sala
19.00: conferència en l’Auditori Santiago Grisolía
20.00: fi de la conferència i inici del col·loqui
20.30: fi de l’activitat

L’accés a l’activitat s’efectuarà per la porta oest del carrer Menor del Museu (junt amb l’Hemisfèric).

Accés lliure fins a completar aforament.

Esta conferència serà gravada en vídeo i retransmesa en directe, podent ser difosa en qualsevol dels mitjans audiovisuals i/o espais de la Ciutat de les Arts i les Ciències, així com en Youtube.

Si has vist esta conferència ens agradaria conéixer la teua opinió. En este enllaç trobaràs una enquesta de satisfacció sobre l'activitat.

]]>
Il·luminació Dia Mundial Contra el Càncer /va/hemisferic/proyecciones/iluminacion-contra-el-cancer.html ds., 04 de febr. 2023 11:38:00 +0100 Il·luminem els nostres edificis de blau i taronja en suport al Dia Mundial Contra el Càncer.

]]>
CAC /va/hemisferic/proyecciones/iluminacion-contra-el-cancer.html
Il·luminació Dia Comunitat Valenciana /va/hemisferic/proyecciones/Iluminacion-Dia-Comunitat-Valenciana.html dl., 30 de gen. 2023 12:53:00 +0100 Il·luminem els nostres edificis dels colors de la Senyera per a celebrar el dia de la Comunitat Valenciana.

]]>
CAC /va/hemisferic/proyecciones/Iluminacion-Dia-Comunitat-Valenciana.html
Il·luminació Dia Internacional de la Dona /va/hemisferic/proyecciones/iluminacion-dia-de-la-dona.html dl., 30 de gen. 2023 12:06:00 +0100 Il·luminem els nostres edificis de morat en suport al Dia Internacional de la Dona.

]]>
CAC /va/hemisferic/proyecciones/iluminacion-dia-de-la-dona.html
Exposició Instants. Tercera edició /va/museu-de-les-ciencies/exposiciones/temporales/Exposicion-Instants-segunda-edicion.html dj., 19 de gen. 2023 11:13:00 +0100 Exteriors. La Ciutat de les Arts i les Ciències complix 25 anys. Amb motiu d'esta efemèride, convoquem la tercera edició del concurs fotogràfic INSTANTS, de la xarxa social Instagram. Les 20 imatges guanyadores formen part de l'exposició, de lliure accés, que s'ubica en els exteriors del complex.

]]>
CAC /va/museu-de-les-ciencies/exposiciones/temporales/Exposicion-Instants-segunda-edicion.html La Ciutat de les Arts i les Ciències és un dels punts més fotografiats de la ciutat. Pocs visitants es resistixen a immortaliltzar la seua extraordinària arquitectura i els seus originals continguts.

L'exposició ‘Instants’, amb els guanyadors del concurs organitzat en la xarxa social Instagram, arreplega només una mostra de les múltiples imatges que proporciona un complex en què cada dia és possible descobrir un nou racó, un enquadrament diferent, una composició original, un instant inèdit.

En el compte oficial d'Instagram @ciudadartesciencias estan publicades totes les fotografies dels edificis i/o continguts de la Ciutat de les Arts i les Ciències que han participat en el concurs utilitzant l'etiqueta #25anysCiutatArtsCiències.

 

]]>
PRESENTACIÓ DE LLIBRE I CONFERÈNCIA ASTRONAUTA. PIONERES DE L’EXPLORACIÓ ESPACIAL /va/museu-de-les-ciencies/Ciclos-y-conferencias/Una-Comunitat-amb-Ciencia/LAS-PIONERAS-DE-LA-EXPLORACI-N-ESPACIAL.html dc., 18 de gen. 2023 14:49:00 +0100 Dra. Amèlia Ortiz-Gil. Observatori Astronòmic - Universitat de València.

19.00 hores. Dijous, 9 de febrer de 2023.

Auditori Santiago Grisolía del Museu de les Ciències.

]]>
CAC /va/museu-de-les-ciencies/Ciclos-y-conferencias/Una-Comunitat-amb-Ciencia/LAS-PIONERAS-DE-LA-EXPLORACI-N-ESPACIAL.html L’ESA va dur a terme en 2022 una nova selecció de 17 persones per al seu cos d’astronautes, 8 d’elles dones. El programa Artemis del NASA compta amb 18 astronautes, dels quals 9 també són dones. Pareix que, per fi, el camp de l’astronàutica va aconseguint una paritat de gènere per la qual han lluitat les xiques des dels primers temps de l’era espacial. Les que hui aconseguixen complir el seu somni de viatjar a l’espai estan en deute amb les pioneres que van haver d’enfrontar-se a obstacles de qualsevol tipus, fracassant al principi, però mantenint-se constants, generació rere generació, fins a aconseguir la seua incorporació gradual als distints cossos d’astronautes.

En el llibre: AstronautA. Pioneres de l'exploracó espacial,  podran trobar-se amb moltes d’estes pioneres, conéixer les seues lluites, esperances i anècdotes viscudes en un camp que durant dècades va ser exclusivament masculí.


Programa:
18.30: accés a la sala
19.00: conferència en l’Auditori Santiago Grisolía
20.00: fi de la conferència i inici del col·loqui
20.30: fi de l’activitat


L’accés a l’activitat s’efectuarà per la porta oest del carrer Menor del Museu (junt amb l’Hemisfèric).

Accés lliure fins a completar aforament.

Esta conferència serà gravada en vídeo i retransmesa en directe, podent ser difosa en qualsevol dels mitjans audiovisuals i/ o espais de la Ciutat de les Arts i les Ciències, així com en Youtube.

Si has vist esta conferència ens agradaria conéixer la teua opinió. En este enllaç trobaràs una enquesta de satisfacció sobre l'activitat.

]]>
Del traç a la realitat /va/museu-de-les-ciencies/Ciclos-y-conferencias/Una-Comunitat-amb-Ciencia/del-trazo-a-la-realidad.html dc., 04 de gen. 2023 15:00:00 +0100 L'exposició Del traç a la realitat proposa un recorregut pels diferents edificis que composen la Ciutat de les Arts i les Ciències

]]>
CAC /va/museu-de-les-ciencies/Ciclos-y-conferencias/Una-Comunitat-amb-Ciencia/del-trazo-a-la-realidad.html L'exposició Del traç a la realitat proposa un recorregut pels diferents edificis que composen la Ciutat de les Arts i les Ciències des dels primers dissenys del projecte fins a la seua construcció. A través d'imatges, maquetes, projeccions audiovisuals, plans i textos explicatius, els visitants podran descobrir les peculiaritats de cadascun dels edificis, comparar les diferents fases del disseny fins a arribar a la seua configuració definitiva, i conéixer els detalls més singulars de la seua construcció, iniciada en 1995. 

L'exposició es vertebra en dos àmbits: 

Vivint la Ciutat. Sentir, gaudir, habitar, compost per 52 imatges que reprodueixen moments de la vida de la Ciutat de les Arts i les Ciències.

Arquitectura. Reflexionar, crear, materialitzar, 16 lones de gran format que descriuen a través de breus textos i fotos, les característiques arquitectòniques de les diferents edificacions que conformen el complex.

]]>
CONFERÈNCIA. VHE: UNA QUARTA PART DEL PLANETA, EN RISC /va/museu-de-les-ciencies/Ciclos-y-conferencias/Una-Comunitat-amb-Ciencia/HEPATITIS-E.html dl., 19 de des. 2022 14:20:00 +0100 María Teresa Pérez Gracia. Catedràtica de Microbiologia de l'Universitat CEU Cardenal Herrera.

19.00 hores. Dijous, 20 d'abril de 2023.

Auditori Santiago Grisolía del Museu de les Ciències.

]]>
CAC /va/museu-de-les-ciencies/Ciclos-y-conferencias/Una-Comunitat-amb-Ciencia/HEPATITIS-E.html La infecció pel virus de l’hepatitis E (VHE) representa un problema emergent de salut pública mundial, constituint una de les principals causes d’hepatitis vírica aguda. L’hepatitis E ha sigut considerada des de la seua primera descripció com una malaltia amb un patró epidemiològic vinculat al consum d’aigües i aliments contaminats, i amb una prevalença superior en zones geogràfiques amb condicions sociosanitàries deficients.


Segons estimacions de l’OMS, al voltant de 2000 milions de persones, la qual cosa representa la quarta part de la població mundial, viuen en zones endèmiques per al VHE i, per tant, estan en risc d’infecció. La millora en les tècniques de diagnòstic ha aportat les dades necessàries per a demostrar que en els països desenvolupats la infecció pel VHE és freqüent, té caràcter autòcton i un patró epidemiològic distint, associant-se al contacte amb animals domèstics (zoonosi), especialment el porc. Un altre aspecte interessant és que el VHE pot produir hepatitis cròniques en trasplantats, inmunodeprimits i inclús en inmunocompetents.


En esta conferència descriurem els nous avanços en el coneixement del virus i de la malaltia, que poden tindre una transcendència notable des del punt de vista epidemiològic i sanitari.
 
 
Programa:
18.30: accés a la sala
19.00: conferència en l’Auditori Santiago Grisolía
20.00: fi de la conferència i inici del col·loqui
20.30: fi de l’activitat
 
L’accés a l’activitat s’efectuarà per la porta oest del carrer Menor del Museu (junt amb l’Hemisfèric)

Accés lliure fins a completar aforament.

Esta conferència serà gravada en vídeo i retransmesa en directe, podent ser difosa en qualsevol dels mitjans audiovisuals i/o espais de la Ciutat de les Arts i les Ciències, així com en Youtube.

Si has vist esta conferència ens agradaria conéixer la teua opinió. En este enllaç trobaràs una enquesta de satisfacció sobre l'activitat.

 

]]>
CONFERÈNCIA. L’IMPACTE DE LES MATEMÀTIQUES EN LA TECNOLOGIA ACTUAL. 4 DE MAIG DE 2023 /va/museu-de-les-ciencies/Ciclos-y-conferencias/Una-Comunitat-amb-Ciencia/IMPACTO-DE-LAS-MATEM-TICAS-EN-LA-TECNOLOG-A-ACTUAL.html dl., 19 de des. 2022 13:58:00 +0100 José Bonet Solves. Acadèmic Numerari de la Reial Acadèmia de Ciències Exactes, Físiques i Naturals d’Espanya. Catedràtic de Matemàtiques de la Universitat Politècnica de València.

19.00 hores. Dijous, 4 de maig de 2023.

Auditori Santiago Grisolía del Museu de les Ciències.

]]>
CAC /va/museu-de-les-ciencies/Ciclos-y-conferencias/Una-Comunitat-amb-Ciencia/IMPACTO-DE-LAS-MATEM-TICAS-EN-LA-TECNOLOG-A-ACTUAL.html El segle XXI ha sigut un periode d’implementació creixent de les tecnologies digitals en totes les àrees de l’activitat humana. És difícil trobar una indústria o investigació científica en què les tecnologies digitals no estiguen involucrades.
La capacitat de càlcul científic ha permés estos avanços. De fet, les matemàtiques són la base i el suport de tota la tecnologia moderna. Tenen una influència capital en internet i els telèfons digitals, en tomografia i imatges mèdiques, en robòtica, en criptografia i seguretat informàtica, en transmissió de dades i senyals, en reconeixement de la parla, en sistemes de posicionament global GPS, en l’ordenació de cerques en Google, en compressió d’imatges, en el cine digital, en finances i la predicció del comportament de valors en bossa i moltes altres àrees.

Els temes matemàtics imprescindibles en tot això comprenen des d'aspectes clàssics i relativament elementals, a desenvolupaments recents molt sofisticats que inclouen, per exemple, els nombres primers, grafos, matrius i autovalors, transformada de Radon, ondícules i transformades de Fourier, entre moltes altres qüestions.

El propòsit de la conferència és presentar algunes d'estes aplicacions, explicar alguns dels resultats matemàtics relacionats amb elles i, sobretot, emfatitzar que l'actiu, canviant i alhora universal, caràcter de les matemàtiques, les fa imprescindibles en el desenvolupament de les noves tecnologies, i seguiran sens dubte, provant la seua positiva influència en totes les esferes de l'activitat humana i la seua immensa contribució social.

La conferència serà presentada per Manuel López Pellicer, acadèmic Numerari de la Reial Acadèmia de Ciències Exactes, Físiques i Naturals d'Espanya i de la Reial Acadèmia de Cultura Valenciana. Professor Emèrit de la Universitat Politècnica de València.

Programa

18.30: Accés a la sala
19.00: Conferència en l’Auditori Santiago Grisolía
20.00: Fi de la conferència i inici del col·loqui
20.30: Fi de l’activitat

L’accés a l’activitat s’efectuarà per la porta oest del carrer Menor del Museu (junt a l’Hemisfèric).

Accés lliure fins a completar aforament.

Esta conferència serà gravada en vídeo i retransmesa en directe, podent ser difosa en qualsevol dels mitjans audiovisuals i/o espais de la Ciutat de les Arts i les Ciències, així com en Youtube.

Si has vist esta conferència ens agradaria conéixer la teua opinió. En este enllaç trobaràs una enquesta de satisfacció sobre l'activitat.

]]>
CONFERÈNCIA. L'EVOLUCIÓ DEL SARS-COV-2: PASSAT, PRESENT I FUTUR /va/museu-de-les-ciencies/Ciclos-y-conferencias/Una-Comunitat-amb-Ciencia/-SARS-COV-2.html dl., 19 de des. 2022 12:22:00 +0100 Fernando González Caneles. Catedràtic de Genètica de l'Universitat de Valéncia. Àrea de Genómica i Salut de Fisabio, Coordinador del Servici d'Epidemiologia Molecular.

19.00 hores. Dijous, 1 de juny de 2023.

Auditori Santiago Grisolía del Museu de les Ciències.

]]>
CAC /va/museu-de-les-ciencies/Ciclos-y-conferencias/Una-Comunitat-amb-Ciencia/-SARS-COV-2.html Al complir-se els tres anys de l’inici de la pandèmia de Covid-19, disposem de la seqüència genòmica completa de més de 14 milions de virus, compartides públicament, en un esforç comú de la comunitat científica per facilitar l’accés a informació essencial per a conéixer les característiques del nou virus SARS-CoV-2, de com se va anar estenent i implantant en distints països a l’inici de la pandèmia, de com ha anat canviant i evolucionant durant este temps.

Esta és la primera ocasió en la història en què la comunitat científica ha pogut assistir i analitzar en directe l’aparició d’un nou patogen per a la nostra espècie i en esta conferència el Dr. González Candeles exposarà les principals fites en l’evolució del virus. Per a això, distingirà quatre fases en la pandèmia: la primera fase, o fase 0, correspon a l’origen del virus i l’inici de la seua dispersió en la regió de Hubei a Xina. La fase 1 es va caracteritzar per l’expansió a nivell global del virus, infectant a poblacions immunològicament naive. En eixa fase es va observar l’aparició d’algunes mutacions, arribant inclús una d’elles a fixar-se, però sense que tingueren clares diferències en el seu comportament epidemiològic o clínic. L’inici de la fase 2 va vindre marcada per la sorprenent aparició d’una variant amb un gran nombre de mutacions respecte al seu avantpassat més pròxim conegut.

La variant Alfa va inaugurar una fase en què es van començar a administrar vacunes que completaven la immunitat creixent de les poblacions derivada d’un gran nombre d’infeccions. Distintes variants de preocupació (VOC), com la pròpia alfa i delta, van aconseguir ràpidament la fixació en pràcticament totes les poblacions mundials, si bé este procés va estar esguitat per l’aparició d’altres VOC i VOI (variants d’interés), que mostraven clares diferències tant genètiques com en les seues capacitats de transmissió i capacitat de ser neutralitzades per anticossos, tant els monoclonals usats terapèuticament, com els produïts pel sistema immunitari com resultat d’infecció o de la vacunació.

L’última fase es caracteritza en l’actualitat per l’aparició i expansió d’una constel·lació de noves subvariants de la VOC Òmicron. La característica més destacada d’Òmicron és la seua gran transmissibilitat, que ha portat a pics epidèmics molt superiors als aconseguits en totes les fases anteriors. Una altra característica important d’Òmicron és la falta d’un llinatge o subvariant dominant: en l’actualitat, hi ha diversos subllinatges que coexistixen, amb distinta prevalença en segons quines poblacions, i que estan convergint en la regió més interessant del genoma viral a una seqüència comuna. Esta evolució convergent pot estar marcant l’arribada a un “pic adaptatiu” del que encara no sabem com afectarà l’evolució futura del virus.

La conferència serà presentada per Amparo Latorre Castillo, catedràtica de Genètica de la Universitat de València i membre del Comité d'experts de la Ciutat de les Arts i les Ciències.
 
Programa:
18.30: accés a la sala
19.00: conferència en l’Auditori Santiago Grisolía
20.00: fi de la conferència i inici del col·loqui
20.30: fi de l’activitat
 
L’accés a l’activitat s’efectuarà per la porta oest del carrer Menor del Museu (junt amb l’Hemisfèric).

Accés lliure fins a completar aforament.

Esta conferència serà gravada en vídeo i retransmesa en directe, podent ser difosa en qualsevol dels mitjans audiovisuals i/o espais de la Ciutat de les Arts i les Ciències, així com en els canals de difusió de vídeos massius en Internet.

Si has vist esta conferència ens agradaria conéixer la teua opinió. En este enllaç trobaràs una enquesta de satisfacció sobre l'activitat.

 

]]>